Tel Aviv si vás omotá kolem prstu. Zima tu znamená většinou krátký rukáv a pár deštivých dnů. K tomu zajímavá architektura, skvělé jídlo a pozorování západu slunce z písečné pláže. 

Občas se tu budete cítit jako v Evropě, občas vám zdejší rozdíly dají najevo, že jste od domova dost daleko. Krátké sukně i výstřihy nosí místní ženy běžně a docela velké procento mužů oplývá třeskutým šarmem. Navíc na rozdíl od Jeruzaléma není město tak svázané náboženskými tradicemi, takže tu nepotkáte tolik ortodoxních židů a spousta obchodů bude mít otevřeno o šabatu i v sobotu. K atmosféře města patří nápisy v hebrejštině i arabštině, což vede k úsměvným situacím, kdy si v místňáckém bistru (třeba v tom nejlepším Josmino – s pitou plněnou neuvěřitelným masem ale i vnitřnostmi) přečtete tak akorát ceny. Spousta míst však má i anglické menu, které vám na požádání dá. Za celý týden jsem nepotkala ani jednoho psa, zato spoustu koček. A nesmírné množství motorových koloběžek.

Město oděné do bíla

Tel Avivu se přezdívá bílé město, neboť velké množství budov je postavených ve funkcionalistickém stylu Bauhaus a jedná se o součástí dědictví UNESCO. Styl se vyznačuje jednoduchostí, ladnými tvary, bílou barvou, prosklenými stěnami a plochými střechami. Je tu i spousta dalších moderních výškových budov v bílé barvě a bavilo mě pozorovat kontrast této elegantnosti se starými domky v arabském stylu s dřevěnými okenicemi a změtí kabelů táhnoucích se po fasádách. Nejlépe si vychutnáte zdejší architekturu při pěších procházkách městem. Nutností je projít si Rothshield Boulevard, třídu Dizengoff, kde můžete zamířit i do Bauhaus Centra v čísle popisném 77 a náměstí Habima se sídlem Izraelské filharmonie i národního divadla.

Bleší trh

Při průzkumu města doporučuju začít Jaffou, která bývala jedním z nejstarších přístavů. Vyhlášený je tu bleší trh, ale taky šakšuka, tedy pokrm z rajčat a paprik připravený v jednoporcových pánvičkách, kam se vyklepnou vejce. Bloumat můžete uličkami a prohlžet si staré cedule s názvy ulic, námořní lampy, porcelán i příbory, nábytek i šperky. Zajímavý je obchůdek ve stylu retro lékáren s kosmetickými a parfumérskými přípravky značky Zielinski and Rozen, kde jsem neustále musela čichat k mýdlu s kombinací vetiveru a citrónu. Strávit se dá v Jaffě klidně celý den a když vám vyhládne, můžete zajít na něco dobrého do jednoho z mnoha bister. Například Café Pua nebo opodál do nejlepší humusárny ve městě Abu Hassan. Vynechat nesmíte na stáncích obsypaným ovocem šťávu z čerstvě vymačkaných granátových jablíček a přihoďte si k nim i citron, který tu chutná spíš jako limeta.

Pláž s nevěstami

Na pláži si můžete v podvečer dát lekci surfování nebo tu pozorovat při výuce surfování děti. Je to i místo, kde potkáte velké množství svatebních párů, kteří si tu dopřávají foto seance. Jen během půl hodiny potkávám čtvrtou nevěstu a u každé obdivuju krásu šatů. Pak se už jen stačí usadit na některý z balvanů a nechat se unést nezapomenutelným západem slunce. Noční život mají Tel Avivané rádi a říká se, že zatím co se Jeruzalém modlí, Tel Aviv se baví. Je tu spousta barů a nejrušnějším večerem je čtvrtek, kdy hudba duní klidně do dvou do rána.

 

Oáza umění a rozmazlování

Další kouzelnou čtvrtí je Neve Tzedek. Název znamená doslova oáza spravedlnosti, ve skutečnosti je to oáza staré arabské architektury s úzkými uličkami a spoustou ateliérů s módou či šperky, zejména na ulici Shabazi. Unikátní náušnice a náhrdelníky jsem dlouho obdivovala v  butiku Ayala Bar. Návrhářka Ayala se specializuje na neobvyklé tvary a materiály, kde kombinuje jak kameny, tak látku či sklo.
Ve čtvrti najdete i restauraci Dallal, což v překladu znamená rozmazlování. Jídla jsou tu neskutečně dobrá i krásná a restaurace má příjemný koloniální interiér. Kuchyně vedená talentovaným šéfkuchařem Golanem Gurfunkelem snoubí izraelské tradice s celosvětovou inspirací. Ochutnala jsem tu geniální rybí shawarmu na jemném cizrnovém pyré s tenkými proužky červené cibule naložené v koření sumac. Tortelliny plněné lanýžovou pastou tu posadí na krémový kozí sýr a posypou lesními houbami a lískovými oříšky a ze sashimi z tuňáka v citrusové marinádě podávané na ledu budete lapat po dechu. K tomu doporučuju popíjet sklenku mistrného chardonnay z vinařství Clos de Gat a budete v osmém nebi.
Dobrý důvod vrátit se sem hned ráno je ten, že za rohem mají Dallal Konditori, což je kávarno-cukrárno-pekárna. Sezamový bagel z croissantového těsta, které obsahuje zrnka soli, je přesně tím, čím jsem chtěla začít den. Nutností je ochutnat rugelach, což jsou miniaturní rohlíčky plněné čokoládou či pletené štoly babkaplněné halvou.

Hispterský Florentin

Sousední čtvrtí je Florentin, která je vyhlášená grafitti a nočním životem a přirovnala bych ji živostí k pražskému Karlínu. Osvědčilo se mi tu skvělé ubytování ve Florentin House s hipsterským nábojem. Celá budova je pojatá netradičně, obložená dřevěnou roletou. Pokoje jsou minimalisticky stylové, pedantně čisté, vedle postele jsou promyšlené zástrčky s usb konektorem a na stěnách jsou na háčcích zavěšené židle či pingpongové pálky. Bezpečně jsem se cítila, i když jsem se vracela po půlnoci a podle mě je to nejlepší místo, odkud podnikat pěší výpady do centra či Jaffy a nebýt v uspěchaném mumraji s ulicemi přeplněnými auty. Nemluvě o velmi dobrém poměru cena-výkon.
V okolí je několik kaváren a naproti skvělá zmrzlinárna Anita, kde si můžete dát zmrzlinu ze slaných preclíků či jogurt přeměněný do točené zmrzliny ozdobený spoustou ovoce, semínek či oříšků. Přímo v ulici je i veganské bistro a sluší se říct, Tel Aviv je jedním z měst, které mají nejvíce veganských restaurací na světě. Do čtvrt hodiny odtud dojdete i do ulice Levinsky, ve které je vyhlášený trh s kořením a sušeným ovocem i oříšky. A taky tu najdete ten nejlepší burek. Pokud chcete v zimě rozmazlit, jste v Tel Avivu na správném místě!