restaurace

Vychytaný Platz

24. 9. 2021|

Bývala to moje zašívárna v srdci Brna. Do dvora barokního paláce Opata Žďárského na Zelném trhu 10 jsem chodila jen tak. Zvednout hlavu do pavlačí, pokochat se unikátní

Bonjour Vietnam

24. 8. 2021|

Mlsný kamarád Filip mi jednou vyprávěl, jak si sem chodí labužnicky užívat trochu jinou vietnamskou kuchyni.

ELEMENT

11. 6. 2021|

Element zazářil na brněnské scéně loni v létě. Stihl mě oblažit rýžovými koulemi arancini plněnými kimchi, mrkvovým humusem a v zimě mi do žil nalil krev jako take away  svůj řízný kuřecí vývar s knedlíčky wonton, kdy je 60 litrů svařeno

Chutěmi rozkvetlé Brno

25. 9. 2020|

Nuda v Brně? Dávná minulost! Zhruba před deseti lety Brňáci začali své město oprašovat od nánosu nekvality. Přivedli ho zpátky k životu a teď si ho vychutnávají tak, že i Praha může závidět.

Tlačenka s tatarkou

9. 4. 2020|

Co všechno je v restauraci jinak, pokud vám do ní nakráčí cizinec neznalý českých zvyků?

Dítě, postrach restaurace?

5. 2. 2019|

Tento článek jsem původně napsala pro blog Ambiente. Když ho odmítli s tím, že je to moc kontroverzní, zveřejnila jsem ho na svém facebooku. A strhl se poprask.

Jmenuje se Ned

12. 12. 2018|

Nemám ráda velké hotely a nechodím do hotelových restaurací. Tenhle docela velký je, vznikl z banky, která bývala svého času největší na světě a vrátila jsem se sem v krátké době hned několikrát. V prostorách sejfu si dáte drink či manikúru, zaplavete si v bazénu, co sloužil jako úschovna zlatých prutů či poobědváte na pultu, co býval bankovní přepážkou.

Pruhované jaro o třech poschodích

25. 8. 2017|

Když jsem tu byla na obědě, měla jsem oči navrch hlavy. Nejdřív z prostředí, které díky vysokým klenutým oknům působí aristokraticky, a zároveň ležérně, protože číšníci nosí námořnické proužky, lněné kalhoty vykasané do půli lýtek a tenisky k tomu.

V polích

10. 5. 2015|

Chystala jsem se sem dlouho. Několik let. Restaurace na venkově kousek za Prahou v budově z 18. století je vybavená starým nábytkem, na zdech vysí měděné rendlíky a formy a servírují tu nejen českou kuchyni.

Hostinec U tunelu

10. 3. 2015|

Vejdu a mám pocit, že umím cestovat časem. Uvnitř sedí dva týpci, co zapadají do inventáře, za pípou chlápek, co občas přiloží polena do kamen, které jsou oltářem vysokého prostoru zalitého odpolední sluneční září. Prvorepublikové vybavení, příbory i hudba. Na kamnech bublá vývar a když si objednáte topinky, taky vám je na nich opečou. Zkusila […]

Kafe Afrika

5. 3. 2015|

Už když jsem sem šla, věděla jsem, že se musím trochu přeladit a čekat nečekané. Pracují tu totiž lidé, kteří z Afriky odešli a mají tak možnost se zapojit do nového života. Dělali dřív úplně jinou práci, a tak jim tu prominu to, z čeho bych jinde byla rozladěná. […]