jaro

Svéhlavá kopřiva

25. 4. 2021|

Každý jsme se o ni nesčetněkrát popálili. Když jsme jako malí přelízali plot nebo přeskakovali potok. Horem dolem do nás mohli hustit, že je její popálení zdravé, nevěřili jsme tomu.

Jak pohřbít český chřest

20. 4. 2019|

Český chřest býval pojem a za Rakouska-Uherska se vozil do kuchyně císařského dvora. O jeho obrodu se snaží už několik let na Mělnicku značka Český chřest.

Brighton se špetkou soli

10. 4. 2019|

Pokud někam Angličan rád prchá, pak je to k moři. Často mu ale stačí sednout na vlak a za hodinu vystoupit na jižním pobřeží v letovisku Brighton. To je známé svým kolotočovým molem, počtem slunečných dnů a taky zrnky soli ve sladkostech i drincích. 

Pruhované jaro o třech poschodích

25. 8. 2017|

Když jsem tu byla na obědě, měla jsem oči navrch hlavy. Nejdřív z prostředí, které díky vysokým klenutým oknům působí aristokraticky, a zároveň ležérně, protože číšníci nosí námořnické proužky, lněné kalhoty vykasané do půli lýtek a tenisky k tomu.

Grilovaná květová špička se špenátovo-ředkvičkovým salátem

2. 4. 2016|

Přiznávám, o květové špičce jsem toho, než jsem v řeznictví začala pracovat neslyšela.

Rebarborový štrúdl s kokosem

12. 6. 2015|

Rebarbory není nikdy dost a obzvlášť ne na jaře. Štrúdl plněný rebarborou jemně svou kyselkavou chutí nakopne.

Pečený růžový rebarborový kompot s řeckým jogurtem

20. 5. 2015|

Rebarbora se připojuje k ředkvičkám v prvenství v čerstvé jarní úrodě.

Černý kořen s medvědím česnekem

18. 5. 2015|

Černý kořen je skvělou zeleninou. Jednou z méně známých.

Tvarohové noky s medvědím česnekem v másle

7. 5. 2015|

Medvědí česnek má krátkou sezónu a proto ho hladově vyhlížím a nemůžu seho nabažit. Listy podobné konvalinkovým, které mají silně česnekovou vůni a chuť, rostou v lesích u potoka a raší brzo na jaře.

Münster

10. 3. 2015|

Opět tomu chtěla náhoda. Münster, městečko na severu Německa v blízkosti holandských hranic kypělo pohodou a jarní atmosférou. A taky divokým chřestem (poprvé jsem ho viděla prodávat!), bramboráky s jablečným pyré, kyticemi konvalinek, pivem, kávou, marcipánovými figurkami, průvodcem, který místo deštníku nesl stonek rebarbory… a dobrým jídlem.