Brno

Večerka

30. 3. 2020|

V době, kdy už je v Brně kavárna na každém rohu a zdá se, že nejde vymyslet nic, co by výrazně vybočilo, zazářila Večerka.  Podnik otevřený loni v prosinci dvěma kamarády se vymyká dosavadním zvyklostem v mnohem. Třeba i vtipem prosáklým do designu nebo tím, že majitelé mají vietnamské rodiče, a patří tak ke 2. vietnamské generaci, která se […]

Když se klášter rozvoní

30. 3. 2020|

Provozování kavárny není zrovna tím, co si s životem řádových sester spojíte. Jenže nic není nemožné, a tak v Brně už pár měsíců přitahuje pozornost klášterní projekt Vincafé Filomenka.

Atelier Bar & Bistro

10. 3. 2020|

Z číšníků ani kuchařů tu neukapává stres, prostor tu má kreativita a line se tu fajn hudba, kterou tu pouští z desek na gramofonu.

Kafe Friedrich

25. 2. 2020|

Kafe Friedrich přivedla k životu Zuzana Bartoněk, poté co se rozhodla ukončit studium japonštiny. Podnik zalitý denním světlem býval původně koloniálem a pár let tu sídlil obchod s designem Pokojík. Na podlaze z tmavých prken tak vlastně stačilo jen vztyčit bar obložený ručně malovanými dlaždičkami z Maroka. Ve spolupráci s Veronikou Zimkovou ze studia Magion Architekti s majitelkou Zuzanou dokázaly, […]

Vrátit se do Brna?

15. 1. 2020|

To jako fakt?
Poprvé mě to napadlo loni v létě. Uvědomila jsem si, že v Brně cítím něco, co v Praze ne. Že tam mám zase chuť objevovat.

Brněnský Turbomošt

28. 12. 2019|

Fenomén, který se objevuje jen o vánočních trzích a jen v Brně, oslavil jedenácté výročí. Míchat poctivý moravský mošt s jablkovicí a kořením začali v době, kdy

Vánoční Brno jako pouliční večírek

25. 12. 2019|

Brňáci své vánoční trhy milují a jsou na ně hrdí. Chodí na ně několikrát do týdne a jsou skvělým místem k přátelským srazům. Korzuje se tu po čtyřech náměstích a střed Brna dýchá téměř rodinnou atmosférou. Nechybí důraz na estetiku stánků, ekologičnost obalů, tradiční řemesla i lákavou gastronomii. Co přesně dělá tyto trhy svébytnými jsme se […]

Monogram Espresso Bar

10. 10. 2019|

O maličké kavárně se šušká, že si tu dáte nejlepší kávu v centru Brna. No bodejť!

Sorry – pečeme jinak

30. 9. 2019|

Šokující kombinace přetavené v nevýslovnou slast. Tím je známá jedna z nejlepších brněnských cukráren. Do dortu se nebojí použít špenát, cibuli nebo kopr.

Medobraní na střeše

31. 7. 2019|

Pojem terroir se skloňuje nejčastěji v souvislosti s vínem. Včelař Tomáš Görig tvrdí, že u medu je stejně tak důležitý a jedinečný. Na brněnských střechách chová včely přirozeným způsobem s minimem zásahů, a hlavně s úctou k nim.