Jako malá jsem je dostala omyté v misce. Jo, vypadaly hezky, ale snědla jsem je jen proto, že bych nic jinýho nedostala. Až dlouho poté jsem z nich začala dělat indickou raitu, což bylo obrovské zlepšení. A pak, pár let zpátky, jsem zaznamenala, že někdo zkusil z ředkvičkových listů pesto. Ha, to musím zkusit! Některé ředkvičkové svazky mají totiž krásně čerstvé listy a končí v koši úplně zbytečně. Výsledek mi moc chutnal a někdy byla barva mnohem jasnější než z bazalkového pesta. Lehce ostrá chuť, neboť zřejmě mají listy podobnou palčivost jako ředkvičky.

Vylepšila jsem pesto podle svých chutí (přidala jsem lískooříškový olej a citronovou kůru, vynechala parmezán). A pak jsem šla ještě dál: co takhle pesto z ředkvičkových listů na samotné ředkvičky? Vždyť když mám jedno, mám i druhé.

V takovéto úpravě nejen že své ředkvičky dojím, ale mám potřebu ujídat i z cizích talířků. Navíc to krásně vypadá, takže tyto ředkvičky bych se nebála servírovat na sváteční tabuli.

Rada č. 1: Použijte jen hezké nezvadlé a neshnilé lístky z ředkviček. Doporučuju vybírat je na trhu než v supermarketu.

Rada č. 2: Vybírejte ty svazky ředkviček, které mají listy nepichlavé. Pesto by nebylo tak jemné.

Rada č. 3: Pokud nemáte v arzenálu lískooříškový olej, použijte klidně olej olivový nebo vyzkoušejte nějaký jiný panenský a chuťově zajímavý.


Pesto z ředkvičkových lístů s ředkvičkami

Suroviny

pro 2 osoby
Příprava 10 min.

1 svazek ředkviček s hezkými čerstvými listy
30-40 g pražených lískových ořechů
¼ lžičky strouhané citronové kůry (z bio citronu)
2-3 lžíce lískooříškového oleje
1 stroužek česneku
sůl

Postup

Lístky z ředkviček odřízněte, přeberte a odstraňte dlouhé stopky. Lístky properte a osušte (používám sušičku na salát, ale můžete jemně osušit v utěrce).

každý svazek ředviček může mít různě velké listy. Já jsem si ty své zvážila a použila stejné množství lískových oříšků. Netřeba nic vážit, když máte dobrý odhad.

Do menší sekací nádoby dejte ředkvičkové listy, česnek, lískové oříšky a trochu soli. Namixujte najemno. Směs vyškrabte do misky a přidejte lískooříškový olej. Toho dejte jen tolik, aby směs nebyla moc tekutá a z ředkviček nestekla.

Ředkvičky operte a osušte. Rozkrájejte na čtvrtky nebo osminky podle toho jak jsou velké. Podávejte promíchané s pestem a vidličkou.

Tip: Není dobré nechat ani pesto samotné ani smíchané s ředkvičkami odstát příliš dlouho (několik hodin). Nejlepší je vše čerstvě připravené.