Rebarbora se připojuje k ředkvičkám v prvenství v čerstvé jarní úrodě. Mnohdy opomíjená, kdy má místo jen v koláčích. Ne ne, tyto kyselé stonky nabízí rozhodně víc. Pro jazyk i oko.
Doporučuju vybírat stonky s růžovým až červeným zbarvením, ale někdy si holt nevyberete a spokojit se musíte se zelenou. Sice je růžová oku víc lahodící zejména ve sladkostech, ale i se zelenou budete válet. K dostání je na farmářských trzích i v supermarketech.
Hlavně ji prosím vás neloupejte. Na svých dýcháncích jsem tak překvapovala mnohé. Neloupat, jo? Divily se všechny duše. Neloupat. Není to totiž třeba. Jednak byste se zbavili té hezké barvy a taky by se kousky rozpadalaly, kdy to zrovna nechceme.
Pořád ovšem platí, že rebarboru je nutné tepelně upravit (nepoužívejte hliníkové nádoby, které reagují s kyselinou šťavelovou). Na marmelády ji krájím na tenčí kousky, do kompotů na delší kousky.
V tomto receptu je rebarbora krásně zbarvená a růžová je nejen pro svou barvu, ale i pro použití růžové vody. Ta dává nezaměnitelné a rafinované aroma. Pokud si vzpomenete na příliš silný růžový odér starších dam, vězte, že není třeba se obávat. Růžové obětí rebarboře dost sluší. Recept je tak jednoduchý, že to tu zavání čistým rebarborovým minimalismem.
Pečený růžový rebarborový kompot s řeckým jogurtem
Suroviny
pro 2 osoby
Příprava 20 min. + chladnutí
2 stonky rebarobory tj. 300 g po odkrojení konců
50 g cukru krystal
¼ lžičky růžové vody (používám silný extrakt značky Nielsen-Massey)
200 g řeckého jogurtu
Postup
Rebarboru omyjte (nesušte, aby se na ní lépe chytal cukr) a nakrájejte na šikmé dílky dlouhé asi 3 cm. V misce smíchejte s cukrem a růžovým extraktem. Rebarboru nikdy neloupejte!
Rozprostřete rebarboru v pekáčku tak, aby ležela v jedné vrstvě. Vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte 15 minut. Rebarbora musí být pevná, ale po píchnutí nožem měkká. Pokud se všechen cukr nerozpusil, zlehka promíchejte a ponechte jen ve vypnuté troubě 2-3 minuty.
Rebarboru nechte vychladnout alespoň půl hodiny a podávejte ji v misce s řeckým jogurtem (můžete případně použít i tvaroh nebo zakysanou smetanu).
Dobrý den, Lenko, opravdu rebarbaru neloupat? Proč? :) Přijde mi to trochu nezvyklé. Děkuju za vysvětlení :)
Lucie, smiřte se s tím, že u mě toho nezvyklého je víc :) Nevidím důvod pro loupání, když je slupka v pořádku a nikterak nevadí ani její konzistence. Navíc oloupání červené slupky vezme pokrmu barvu a taky se budou stonky rozpadávat při pečení.
Lenko, jsem u vás zvyklá,spíš mě zajímal důvod :) Určitě to vyzkouším. P:S. Nedávno jsem dklidila obrovský úspěch s trhaným hovězím s ananasem , díky za báječně nezvyklý recept :)
nemáte zač :)
Lenko, jsem u vás zvyklá,spíš mě zajímal důvod :) Určitě to vyzkouším. P.S. Nedávno jsem sklidila obrovský úspěch s trhaným hovězím s ananasem , díky za báječně nezvyklý recept :)