Průzkumník, experimentátor, rebel
Daňová poradkyně, autorka kuchařek, spisovatelka, servírka, kuchařka, fotografka, novinářka. Vyzkoušela jsem si to přesně v tomto pořadí, neboť se ve mě snoubí třaskavá kombinace zvědavosti a nezávislosti.
- Upřednostnění svobody před dobře placeným nevolnictvím
- První ocenění českých kuchařek v historii mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Award (2008)
- První reportáž o vzniku produktu přímo z výroby v kulinárním časopise (o brynze, Apetit 2008)
- Odmítnutí role figurky v TV kulinární show
- Tvorba svébytných rozhovorů a reportáží na volné noze
foto Lucie Robinson pro Ona Dnes
Kdo jsem
Svou chuť k jídlu jsem projevovala od útlého dětství, kdy jsem na maškarních bálech stála u cizích lidí tak dlouho, dokud mi nedali ochutnat ze svého talíře. Svým rodičům jsem přivodila nejednu pernou chvilku, když jsem se dávila střídavě hlínou z truhlíku, střepy nebo hmyzem.
Nevěda co mě baví, vystudovala jsem obchodní akademii, která mě vyzbrojila zběsile rychlým psaním na stroji. To se později ukázalo jako klíčové, neboť jsem schopna plynule zaznamenávat v hlavě se rodící nápady.
Požárová vyhořela
Při studiu ekonomie na Masarykově univerzitě v Brně jsem ve druhém ročníku složila profesní zkoušku do Komory daňových poradců. Že jdu špatnou cestou, jsem ještě netušila.
S kariérou daňové poradkyně v Praze jsem měla skvělý plat i šéfy a po pětiapůl letech taky
syndrom vyhoření.
Zatáhla jsem za záchrannou brzdu a skočila do neznáma. Spousta lidí mě od psaní a vydávání kuchařek odrazovala, ale zřejmě nebyli dost důslední, protože se jim to nepovedlo. Zatímco mně se během dalších 5 let povedlo vydat 14 dílů edice kuchařek Což takhle dát si… a vyhrát s nimi v mezinárodní soutěži titul Nejlepší série kuchařek na světě.
Proje(d)la jsem svět?
Potřebovala jsem podnikat objevné cesty, na které jsem v kuchařkovém maratonu neměla čas, a tak vznikly zcestopisy Jak jsem proje(d)la svět.
Poté, co jsem vylepšila redaktorovi titulek k rozhovoru, mi bylo nabídnuto pravidelné publikování fejetonů. Dva roky jsem měla svou rubriku s kulinárními reportážemi v Hospodářských novinách.
Vaření zvrtnuté v psaní
Přetlak z mé cesty do Střední Ameriky se zhmotnil do románu Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice. Následovala Kuchařka z románu s vůní kávy a špetkou skořice.
Několik sezón jsem se živila produkcí náplní skleniček, které jsem prodávala na trzích, než jsem vyrazila na cesty. Dobrodružství z Norska a Anglie mi bylo inspirací pro román Rozmačkané ego se slaninou.
Do Londýna jsem sice odcházela s tím, že nasaju inspiraci pro otevření vlastního podmiku, vracela jsem se však nasměrovaná k novinařině. Knížka Londýn prostě žeru je bez debat mým nejhustějším dílem.
Jako bumerang jsem se vrátila do Brna, jen mi ta trajektorie trvala dvacet let. Dálné kraje, lidské příběhy a cizí talíře mě nepřestávají přitahovat.
Podívejte se, jak mě pan Kraus ve své show uvolnil. Nebo já jeho?
Raději píšu než mluvím, ale řečnictví v rámci konference Restart kariéry 2015 se nedalo odmítnout.
Rozhovory tisk
- Život jako tsunami, Gurmet
- Ráda bourám předsudky, novinky.cz
- Nový začátek, magazín Víkend HN
- Sklízí jeden úspěch za druhým, novinky.cz
- Uvařit blaf se mi povede málokdy, magazín Ona Dnes
- Živí je jídlo, magazín Sedm
- Špagetový rozhovor, Elle
Rozhovory TV
- Talk show Jana Krause, Uvolněte se
- O kvalitě potravin v Hyde Park
- Řečník v rámci konference Restart kariéry
- O Apulii Travel journal
- O Vídni, Travel journal
Rozhovory rádio
- Host Lucie Výborné, Radiožurnál
- Šťastná cesta s Janem Rosákem, ČR Dvojka
- Host brněnského vysílání Apetýt
- Host pořadu Nezatloukat, ČR Dvojka
- Večerní host Nory Fridrichové, Radiožurnál
Z mých projektů
- Porotce na mezinárodní výstavě PLMA (Private Label Manufacuter Association) pořádané v Amsterdamu (2015-2019)
- Přednáška v rámci konference Restart kariéry (2015)
- Přednášející host v rámci kurzu cestopisné žurnalistky Karlovy Univerzity (2014)
- Přednášející host v rámci kurzu MBA notthinghamského programu BIBS jako příklad start-up podniku (2014)
- Kurzy vaření nazývané dýchánky, pořádané v mé domácí kuchyni (2008-2013)
- Hostování s vlastním menu v kavárně Café Fara (2012)
- Catering na přednášce biomimikry americké profesorky Janine Benyus v Břevnovském klášteře (2011)
- Catering pro montessori školku Duhovka (2011)
- Tvorba vlastního menu v rámci festivalu Jídlo z blízka pro restauraci La Bouchée (2010)
- Cooking show v rámci mezinárodního knižního veletrhu London Book Fair (2009)