Kafe Friedrich přivedla k životu Zuzana Bartoněk, poté co se rozhodla ukončit studium japonštiny. Podnik zalitý denním světlem býval původně koloniálem a pár let tu sídlil obchod s designem Pokojík. Na podlaze z tmavých prken tak vlastně stačilo jen vztyčit bar obložený ručně malovanými dlaždičkami z Maroka. Ve spolupráci s Veronikou Zimkovou ze studia Magion Architekti s majitelkou Zuzanou dokázaly, že méně je více. Sousedský podnik otevřený na Smetanove ulici je sice mimo centrum, ale pořád nadosah. To je ostatně v Brně skoro všechno. „Bydlíme kousek odtud a říkala jsem si, že kavárna bude prodloužením našeho obýváku. Máme totiž hrozně malý byt,“ směje se tmavovláska. Potkat tu můžete maminku s kočárkem, manželský pár na deci vína, kluka s knížkou nebo ženu, co si bere kafe s sebou při venčení psa. Díky neuspěchané atmosféře i faktu, že kavárnu obsluhuje pouze jeden člověk a příjemné hudbě (zrovna tu do ucha brouká Leonard Cohen), si připadám spíš jako u někoho v obýváku. S ženským dotekem je tu vymazlený sešit s menu, stolky na nožkách z ohnutých trubek nebo flaštičky s větvemi a suchou trávou.

Trefné je umístění trouby vedle kávovaru, a tak Zuzana či její kolegyně můžou hbitě vyměnit páku kávovaru za váleček, aby přímo před hosty vyválely těsto na koláč. „Zákazníkům nejvíc chutná náš čoko-arašídový koláč a taky buchty honzovky hned zmizí,“ líčí Zuzana, která připravuje jen veganské receptury. Nikde to tu nekřičí, protože to mnohdy zákazník ani nepozná.

Láká mě ovesná kaše s mákem a sušenými švestkami, ale nakonec hlad zaháním rozpečeným kváskovým chlebem s humusem a avokádem sypaným sezamem, rukolou a jadérky z granátového jablíčka. Zapíjím filtrem z Kostariky. O sobotním brunchi se podává třeba lilkové ragú s francouzskou čočkou, bylinkové fazole nebo pečená dýně s tahini. Perlí i s višňovými dukátovovými buchtičkami nebo smaženými vdolečkys borůvkovou omáčkou.

„Kávu bereme z dánské pražírny La Cabra a moc mi vyhovuje jejich přátelský servis,“ libuje si Zuzana. Dát si tu můžete i horký jablečný mošt z Hostětína, pivo Otakar z Poličky nebo cider z Jinačovic. V létě dostává prostor jiný rozměr po vysazení celého okna s výlohou a letos se nemůžou dočkat fungl nové venkovní zahrádky.