Espresso Martini je fajn drink. Jenže jen slaný karamel z něj udělá charismatickýho týpka, se kterým nebudete chtít přestat flirtovat.

Přesně touto dobou loni jsem si nechávala vlasy profukovat prosoleným větrem v Brigtonu na jižním anglickém pobřeží (reportáž z města najdete kliknutím sem). Při potulování se městečkem, které miluje zelenomodrou barvu a sůl, jsem toho objevila fúru! Kromě paláce jak vystřiženého z Indie, taky molo s kolotoči a spoustu skvělých podniků. Vychutnala jsem si ústřice, jinde zas rybí krokety. Včas jsem se ocitla i v místě, kde v kuchyni zkoušeli nové dezertové menu a ráda jsem jim byla pokusným králíkem.

No a pak si mě v křivolakých uličkách přitáhla putika, kde jsem v menu zavadila o espresso martini se slaným karamelem. Koktejl, který zůstane nezapomenutelný v mé mysli mimo jiné proto, že jsem ho nechtě vylila při šichtě na oblek jistému gentlemanovi jsem v Londýně chřtánem prolila litry. Jenže pokaždé byl děsně přeslazený. Když brightonský barman prohlásil, že umí espresso martini nejlíp, podívala jsem se na něj úkosem. Joooo? Na moment jsem si vychutnávala jeho samolibost a pak jsem se rozhodla, že mu dám možnost, ať se borec předvede. Že nekecal jsem věděla, když jsem si poprvé usrkla. Epesní nepřeslazené espresso martini, kde jsem si na jazyku hrála s vločkami soli bylo THE BEST EVER!

Mé chuťové pohárky se s ním mazlily a pak po něm žadonily celý dlouhý rok. V Brně ho ani bez nucené virové zavíračky nikdo nedělá (proč??? Nebo jsem na vás jen nenatrefia?), tak jsem si ho dneska udělala na koleně, a vlastně dost poslepu. V zavařovačce fakt nedokážu našlehat hustou pěnu, sorry. Obsah skleničky mám dávno v sobě, na prsou se mi rozlévá hřejivý pocit, trochu připitoměle se usmívám, a i když se na větvi před oknem nehne list, vlasy mi profukuje dovádivý vítr…

 


Espresso Martini se slaným karamelem

Suroviny

pro 4 osoby
Příprava 15 min.

100 g cukru krystal
100 ml espressa
100 ml smetany na šlehání
3/4 lžičky vločkové soli Maldon nebo 1/2 lžičky běžné kuchyňské soli
200 ml vodky předem vychlazené v mražáku
led

Postup

Nejprve si připravte slaný karamel. Pokud jste to ještě nikdy nedělali, nemusíte se ničeho děsit. Jen se připravte na to, že jich můžete pár nedovařit/spálit, než to vychytáte. Takže: do hrnce o průměru max. 20 cm nasypte cukr rozprostřený rovnoměrně po dně. Na střední až vyšší teplotě ho nechte rozpustit. Nesnažte se ho ničím míchat, maximálně mužete hrncem zatřást. Cukr se přemění v průhlednou tekutinu, která začne zlátnout. Rozhodně nikam nestrkejte na ochutnávku prsty a taky nepoužívejte hrnec s černým nebo jinak barevným vnitřkem, kde neuvidíte jak karamel pracuje.

Cílem je získal lehce hnědou tekutinu, na které se dělají bublinky. Nesmí se z ní kouřit a mít černou barvu, protože pak jste si připravili zcela jistě místo karamelu tér. Jak jsem upozornila, možná se to stane. Nevěšte hlavu, opatrně do hrnce přidejte vodu a nechte na zaplnuté plotýnce rozpustit. Hrnec kvůli tomu vyhazovat nemusíte. Pokud karamel naopak sejmete z plotýnky dřív než máte, tj. než získal hnědou barvu, bude jen sladký a bude mu chybět typická nahořklá chuť.

Jakmile má karamel tu pravou hnědou barvu (tj. ani moc ale ani málo), sejměte hrnec z plotny a opatrně přilijte espresso a smetanu. Vraťte na plotýnku a na mírné teplotě nechte rozpustit. Nelekejte se, že karamel nejdřív ztvrdne, to se stane přilitím studenější tekutiny. Teplem se opět rozpustí a rozmícháním získáte krémovou tekutinu. Přisypte sůl a nechte chvíli vychladnout. Tuto fázi si můžete připravit i den dopředu a uložte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě.

Do šejkrovací nádoby – ale dobře poslouží i čistá ničím nenačichlá plastová miska se 100% těsněním – nalijte karamelový sirup, přidejte vodku, 8 kostek ledu a zhruba 30 sekund vše pořádně protřepejte.

Přeceďte do skleniček a ihned podávejte.

P.S. Je naprosto v pořádku, že si recepturu upravíte podle svých chuťových preferencí. Dost záleží jak na síle espressa i na síle karamelu, které použijete. Pokud je na vás drink příliš hořký, můžete přidat jednou tolik smetany nebo do hotového karamelu přimíchejte lžičku cukru. Cílem je získat chuť, která je zároveň hořká, sladká i slaná.