Černý kořen je skvělou zeleninou. Jednou z méně známých. Chuťově je jemný a miluju ho jen tak uvařený s máslem. Skvělý je jako příloha, ale hodí se i do salátů nebo jako hlavní jídlo.
Konečně se dá u nás koupit, i když jen v supermarketech. Vybírejte pevné silnější kousky. Bývá obalený hlínou, kterou je třeba se slupkou oloupat. Stonky jsou trochu lepkavé, nelekejte se, po uvaření nic lepit nebude. Pořádně oprané je uvařte a vychutnejte si je.
Černý kořen s medvědím česnekem
Suroviny
pro 2 osoby
Příprava 25 min.
500 g černého kořenu (pokud možno silnější kousky)
25 g listů medvědího česneku
20 g parmezánu
20 g plátkových mandlí
sůl
panenský olivový olej
Postup
Černý kořen důkladně oloupejte a omyjte. Nakrájejte ho na kousky asi 1,5 cm dlouhé, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte a povařte 15-20 minut doměkka. Doba varu závisí na síle kořenu. Podobně jako u chřestu.
Mezitím si operte a v utěrce osušte listy medvědího česneku. Ty je dobré mít bez tužších stopek. Listy pokrájejte a máte-li sekací nádobu k tyčovému mixéru, nasekejte je se 2 lžícemi olivového oleje. Jinak nožem najemno na prkýnku.
Mandlové plátky opražte dozlatova na suché pánvi. Jakmile jsou hotové, vysypte je do misky, jinak by se na pánvy mohly ještě spálit.
Uvařený černý kořen sceďte a smíchejte s medvědím česnekem. Osolte, rozdělte na talířky nebo do misek a podávejte posypané parmezánem a mandlovými plátky.
Můžete podávat jako přílohu, teplý salát nebo ve větším množství jako hlavní jídlo.
Tak a je to! Poprvé si prohlížím (konečně) vaše stránky, teprve druhý recept a chci jíst i to, co včera ještě bylo pro mne skoro tabu. Navíc když si čtu o pražení mandliček, úplně cítím tu jejich vůni v kombinaci s česnekem. Já snad ani dále nenhlédnu. Pro jistotu :O
Ale na Jiřáku bych vás zase rád potkal. Potřetí prohodit pár slov při nákupu…