Nemusí to být jen tuctový svařený mošt se skořicí nebo uondaný svařák s frťanem Jelínka. Brno baví zkoušet něco nového, překvapovat i posouvat hranice. Až vás přestane bavit chytat vločky na jazyk, můžete si užít toto zahřívací kolo (alko i nealko).

Vaječňák v šampusce?

To chceš! Tryskou načechraný – a tím pádem horký –  vaječňák s trochou strouhaného muškátového oříšku je čistokrevná rozkoš. Vizuální i chuťová. V Eggo Truck Food nabízí čerstvě vařený pouze v předvánočním čase. Jsem ráda, že někdo splnil mé snové představy, že vaječňák jde podávat i horký.

Zlatý svařák s nádechem Itálie

Je z bílého moravského vína s italským likérem Galliano. S plátkem pomeranče. A v kouzelných silnostěnných skleničkách, jako měla babička. Buchta C vystřelila se svým zlatým svařákem na Svatého Martina a oblažovat vás jím budou celou letošní zimu. Dopněte si knoflíky na kabátu, pod zadek si na dřevěné venkovní lavici strčte složenou deku a na nejkrásnějším dvorku na Zelňáku za klábosení pomalu upíjejte.

Irská klasika s brněnským charisma

to by nebyl Adam a jeho Monogram Espresso Bar, aby klasiku nevytunil po svém. Espresso z výběrové kávy oslazené domácím earl grey sirupem s irskou whisky servírované v broušené sklence na stopce s čepicí ze šlehané smetany posypané drceným sypaným earl grey čajem je dílo! Sundejte si kulichy, rozmotejte šály a na chvíli se posaďte dovnitř, na tohle pití se vyplatí zpomalit.

Cafe latte s karamelem

Odložte rukavice a v kavárně SKØG obejměte šálek s nápojem Taste This Season obouruč. Můžete usrkávat nepřeslazený obsah s příjemně lehkou notou domácího nahořklého karamelového sirupu. Sice vám k tomu nepraská v krbu, ale praskot dřevěné podlahy vám snad bude vhodnou náhradou. Zkusit můžete i jejich krémovou horkou čokoládu nebo Chocolate Cherry (lískooříškový likér, třešně v čokoládě a koňak).

Vývar do hrnku

Táhnutý 14 hodin z morkových kostí a žeber. Ochucený hřebíčkem i skořicí. Skvělý horký čirý vývar do hrnku nebo termo kelímku na cestu, s krajícem kváskového chleba v pekárně Chleba Brno. Tomu říkám betelný brněnský zimní pití!

Svařák s mandlí

Horký, rázný a nepřeslazený. Takový je mandlový svařák připravený z Cabernet Sauvignon z Hustopečí s mandlovo-kořeněným macerátem a panákem mandlovky. Ta správná záchrana, pokud máte dost tlamolepivých punčů. Do 23. prosince k dostání ve stánku naproti kamenné Mandlárně na Dominikánské, poté nadále uvnitř kavárny.

Mošt s rakytníkem a křížalou

Je to příjemně kyselkavé a ta křížala navrch tomu místo třešinky sekne. Víťa s Ronem a Natalií v Eggo Truck Brno (ano, mají tu už druhý zářez) svaří 100% jablečný mošt, přikápnou rakytníkového sirupu a voila! Nevšední správně nakyslý nealkoholický horký drink, co chcete usrkávat znovu a znovu. Na místě do skleničky nebo jako já s sebou do kelímku.

Manyakální japonská hruška

Ono se řekne horká hruška… Margita s Martinem to dělají v japonském bistru Manya po svém. Svaří hruškový mošt, rozmíchají s yuzu marmeládou lehce okoření sancha pepřem a říznost doženou vodkou a saké. Ozdobí batikovanou hruškovou křížalou, protože u nich nic není normální. Pokud chcete combo s lehkým jídlem, zabořte dřevěnou lžíci do jejich půlky lilku glazovaného s miso!

Na odvykačce

Pokud vás nebaví alkohol a nemusíte ani výraznou kávu, zkuste Irish Rehab ve 4pokojích. Velmi jemný nealko drink. Smíchali batch brew se sladovo-kakaovým sirupem a ve skleničce završili pořádnou vrstvou utlučené smetany.

Horký aperol u pařezu

Odměnou na procházce podél řeky od Anthroposu do Jundrova poskytne Cafe Louka za jundrovským mostem (naproti zahradnictví). Maringotka schovaná pod bílým stanem je obkroužená lavicemi s posezením. Kromě útulna v podobě luceren, židlí s chundelatou kůží u stolků z pařezů a podlahou vysypanou drtí z kůry, vás oblaží svým svařákem, vaječným koňakem nebo horkým aperolem, kterému jsem tu podlehla.

 

Ono by se těch drinků našlo mnohem víc. Těšila jsem se, že zkusím Máslový ležák v Cafe Mitte (sypaný černý čaj s rumem infuzovaným máslem a medem podávaný se šlehačkou), taky horkou Bloody Mary v Metro Music Clubu či punče ve venkovním baru na Pohořelci. Leč ani po covidové karanténě mi nenaběhly do normálu všechny chuťové buňky a zřejmě nějakou dobu ještě nebudu tím nejlepším chuťovým rádcem. Neváhejte zkoušet podle vlastní libosti!