Pokud někam Angličan rád prchá, pak je to k moři. Často mu ale stačí sednout na vlak a za hodinu vystoupit na jižním pobřeží v letovisku Brighton. To je známé svým kolotočovým molem, počtem slunečných dnů a taky zrnky soli ve sladkostech i drincích. 

Maličké město prosyceném jemným odstínem tyrkysové barvy klidně prochodíte pěšky. Doporučuju odbočit z hlavní ulice a vplout do úzkých postranních uliček zvaných Lanes, ve kterých najdete vše potřebné. Restaurace, bary, kavárny i designové obchůdky. Jste u moře, takže rybám se tu nevyhnete. Fish and Chips, tedy rybu smaženou v pivním těstíčku spolu se silnými hranolkami, tu opravdu nepřehlédnete. Dostanete ji v dobré restauraci, i pouličním stánku. Vyzkoušet můžete tento pokrm v hospůdce Black Horse, kde ho podávají s nerozmačkaným hráškem, dílkem citrónu a domácí tatarkou. Zapíjet můžete místními pivy ale. Pokud byste chtěli jen něco na polechtání žaludku, běžte do místních krevet obalených v kokosu s chilli majonézou nebo do hranolků ze sýra halloumi podávaných se zakysanou smetanou a sladkou chilli omáčkou.

Denně čerstvě uloveno

V nejmenší hospůdce v okolí ve Fisherman’s můžete začít hodování mušlemi v omáčce z bílého vína, smetany, česneku a fenyklu. Pokračovat můžete salátem s tuňákem, makrelou, kuřetem, slaninou a vejci nebo sendvičem plněným domácími rybími prsty a tatarkou.

O dům dál se nachází další rybí instituce, restaurace English’s spojená s ústřicovým barem. V místě, kde pojedla Judy Dench či Charlie Chaplin jsem ochutnala trio vařených ústřic. Zvlášť ta s tenkými proužky slaniny a worcestrovou omáčkou, mě dostala. Pokračovala jsem rybím koláčem, což je v místním provedení hluboká miska s rybím masem (losos a treska) přikrytá zapečenou bramborovou kaší s omáčkou, hráškem a zdobené krevetou a mušlemi. Trochu hogo fogo podnik, ale nevynechejte salát z řas a pomeranče!

Pokud máte raději místo škrobených ubrusů moderní interiér, netradiční kuchyni s důrazem na lokálnost surovin a výhled na moře, zvolte restauraci The Salt Room. Vyladěné tu jsou nejen cihlové zdi s tyrkysovými sedačkami, ale hlavně místní kuchyně. Začít můžete výběrem z několika druhů ústřic a ochutit si je strouhaným křenem a limetkou nebo kroketami ze sušené tresky podávané s omáčkou z tresčích jiker. Jejich slanost jsem musela zahnat sklenicí Seaside Martini. Drink na ledu s domácím ginem z bylinek a vermutu tu podávají s ústřicovou skořápkou se stonky slané rostliny z mokřin a řepkovým olejem. Obsah můžete zhltnout nebo vmíchat do drinku a řeknu vám, že olej tam skvěle sedí!

Okouzlit se tu můžete nechat škeblemi s chorizem, kapií a kaparami. Rybou v hnědém másle s lískovými oříšky. Nechybí ani v soli pečený cejn a halibuta tu dělají s pastou miso, karamelizovaným květákem a hlívou ústřičnou.

Doporučuju nechat si místo pro sladkost. Pokud zvolíte jejich „chuť mola“ (Taste of the Pier), přistane před vámi prkénko pro dva, se zapíchnutým kornoutkem s rebarborovou zmrzlinou a cukrovou vatou na špejli. Trůní tu i karamela se špetkou uzené soli, želé z mučenky, čokoládový lanýž a horký koblížek s pomerančovým krémem.

Unikátní zmrzliny i božské dorty

Zmrzlina patří jak k létu, tak k Brightonu. Zajít na ni můžete do zajímavě tmavě laděné kavárny Brass Monkey, kde ochutnejte kardamomovou se šafránem a růžovou vodou nebo čokoládový sorbet s kořením masala chai. Vynechat nesmíte Boho Gelato, kde zmrzku dělají z farmářského mléka a s chutěmi si dost vyhrají. Jasně, slaný karamel je tutovka, ale co třeba jahody s bazalkou, pistáciová s růžovými okvětními plátky, pivní s mangem nebo karamelizovaná sojová omáčka s pekanovými ořechy?

Do cukrárny Cloud 9 (v překladu V sedmém nebi) dobrovolně bez dětí nevstoupíte. Působí tak přeplácaně jako jejich bestsellerový duhový dort s lentilkami. Ovšem pro jednu věc se sem strčit nos vyplatí. Pro neodolatelné brownie, které tu mají i s karamelovou náplní. Oproti tomu kavárno-cukrárno-pekárna The Flour Pot se střídmým minimalistickým designem nabízí jak kváskové chleby, kávu z místní pražírny, tak i skvělé sladkosti. Trhákem je tu tmavý vlhký mrkvový dort. Když si tu dáte banánový chlebíček, otoustují vám ho a podají se soleným máslem. Milá je i cukrárna Sugardough se stěny zdobenými formičkami na pečení, kde stínítka lamp jsou z bábovkových forem. Z dortů je lákadlem dort Charlotte s jablky a meruňkovou marmeládou.

Na dobrou kávu si skočte do pražírny Coffee at 33 nebo zamiřte do kavárny Twin Pines, kde si v podzemním přítmí budete díky zajímavému interiéru připadat jak v něčím obyváku.

 

Opojná tečka

Unikátní měla být vyhlášená restaurace Silo, která je prvním místem na Britských ostrovech s bezodpadovou filozofií. Kuchaři chodí sbírat divoce rostoucí suroviny a v kuchyni neexistuje koš protože zbytky jdou do kompostu. Ochutnala jsem tu syrovou makrelu s chřestem v mléku z dýňových semínek a jako dezert mě omráčila čokoládová zmrzlina s karamelem ze sádla. Ale chybělo mi tu podstatné. Když sedíte na barové židli u kuchyně, čekáte něco víc než introvertního kuchaře, který se s vámi stydí promluvit.Silo se těsně po mé návštěvě přesunulo do Londýna, tak uvidíme, jestli tam pookřeje i šéfkuchař a naučí se dělat z návštěvy zážitek nejen chuťový.

Hospodu The Mesmerist nesmíte minout, neboť vás tu čeká nejlepší espresso martini vašeho života. Ochutnala jsem jich pěknou řádku a když jsem si všimla, že tu do něj přidávají mořskou sůl, zbystřila jsem. Dodnes na ten zážitek nezapomenu. Hustá pěna, chladivý drink, výtečná nepřeslazená chuť, kde si jazyk hraje s vločkami soli. Parádní je i místní bar, nad kterým visí spousta barevných bambulí, což mile kontrastuje s usedlým starším gentlemanem, který tu posrkával v obleku pivo.  Na gin s tonikem si najděte to baru Colonnade Bar vystřiženém jako ze starých časů. V nabídce mají třicítku ginů z celého světa a zaujal mě ten s chutí uzených kaštanů a alpské soli ze Švýcarska nebo gin s jahodami a lékořicí. Šmrncovní koktejl Botanist Cup, skvěle míchají i v baru zmíněného Salt Room, a to z ginu, bezu, vanilky, citronu, prosecca a dozdobí ho smotkem z okurky.