Zastřené vejce na kadeřávku s chilli máslem

Suroviny

2 osoby
Příprava 20 minut

200 g kadeřávku otrhaného od stonků na sousta (nebo špenátových listů zbavených tuhých stonků)
300 g řeckého bílého jogurtu
120 g másla
8 čerstvých vajec
chilli koření
2 stroužky česneku
sůl
1 lžíce octa
2 krajíce chleba

Postup

Připravte si dva hrnce s vodou a přiveďte vodu k varu. Do jednoho hrnce vhoďte kadeřávek a povařte 2 minuty. Sceďte a zlehka z něj vymačkejte vodu.

Česnek rozmačkejte a smíchejte s řeckým jogurtem a solí. Kadeřávek smíchejte s česnekovým jogurtem.

Do druhého většího hrnce s vodou (výška hladiny vody musí být aspoň 10-15 cm) přidejte 2 lžíce octa. Vodu zamíchejte lžící a vytvořte vír, postupně vhoďte do vody, která je těsně pod bodem varu, jedno vejce za druhým. Jakmile vplují do vody zatáhne se bílek a vytvoří se váček. Pokud nemáte vejce čerstvá, nedrží bílek tvar. Povařte 3 minuty, aby byl žloutek stále tekutý ale bílek tuhý. Vyjměte děrovanou naběračkou a vejce nechte okapat na ubrousku.

Kadeřávek rozdělte do čtyřech misek. Do každé dejte vždy dvě zastřená vejce.

Do dalšího hrnce dejte máslo a ohřívejte. Hrncem občas zatřeste nebo promíchejte metličkou. Neodcházejte, je třeba proces sledovat, aby se máslo nepřepálilo. Na střední teplotě máslo nechte přejít do zlato-hnědé barvy, čímž získá oříškovou chuť. Ochuťte podle chuti práškovým či drceným chilli kořením.

Chilli máslem zalijte vejce, osolte a podávejte s chlebem.

Recept jsem publikovala v časopise Moje Psychologie 11/2018