Vejce v bylinkových rajčatech s uzenou paprikou

Suroviny

4 osoby
Příprava 30 min. + vaření 1 hod.

3 konzervy sterilovaných sekaných rajčat (po 400 g)
100 g uzené pancetty pokrájené na kostky (můžete dát i anglickou slaninu či špek)
8 vajec
2 větší červené cibule
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce obraného čerstvého tymiánu
hrst čerstvé petrželky
1 a 1/2 lžíce sušeného oregana
1 a 1/2 lžíce uzené sladké papriky
400 ml vody
1 lžička cukru
sůl a pepř

Postup

Do hrnce nalijte olivový olej a zesklovaťte na něm cibuli posekanou na kostky s pancettou.

Přidejte sušené oregano a uzenou papriku a opékejte 1 minutu. Zalijte sterilovanými rajčaty a vodou. Přidejte otrhaný tymián, cukr, sůl a pepř. Odkryté vařte zhruba 1 hodinu na středně silném plameni. Je třeba tekutinu zredukovat do hustší směsi.

Směs nechte vychladnout a uložte do druhého dne do lednice.

V den podávání směs rozdělte do čtyř jednoporcových pánviček. Nemáte-li jednoporcové pánvičky, dejte vše do jedné velké pánve a ohřejte na plotýnce. Do horké směsi udělejte důlky a do každého vyklepněte vejce.

Pánvičky přikryjte alobalem tak, aby se nedotýkal směsi, ale byl mírně vyboulený, ale zároveň utěsněný po okrajích. Ohřívejte zhruba 5 minut, aby byl bílek zatáhlý, ale žloutek stále tekutý.

Podávejte bohatě posypané sekanou petrželkou. Vejce posolte, opepřete a podávejte s chlebem.

Recept jsem publikovala v časopise Moje Psychologie 11/2018