Tak jo, přiznávám, že jsem se těšila na snídani na domluvenou schůzku do Café La Bohéme, ale kamarádka mě poprosila, jestli bych se mohla přiblížit k ní do Dejvic, aby stihla vyzvednout syna ze školy. Navrhla podnik s divným jménem. Souhlasila jsem jen proto, abych jí vyšla vstříc a řekla si, že nemusím nutně objevovat hezké místo. K mému překvapení bylo U Sýráku fajn. Uvnitř jsem narazila na vitrínu s různými sýry (ponejvíc francouzskými pasterovanými i nepasterovanými), v hrnci odpočívaly uvařené drobné brambůrky k fondue a já si dala sendvič „pouliční Francouz“ (teda doufám, že si to pamatuju dobře) se sýrem, rukolou, bešamelem a česnekem. Dobrý servis na prkýnku, dobrý chleba i praktické balení v papíru, ale chuť na mě moc nevýrazná a málo slaná. Česnek jsem necítila vůbec. Zatímco jsem z prkénka od naproti ujedla moc dobrou bruschettu s výrazným sýrem stilton a datlovým čatním, rozhodla jsem se pro druhý kousek a to Señor Croque z kváskového bílého chlebu obdařeného navíc podle původní receptury o jamón serrano. Když mi toho cvalíka přinesli, už mě hlad přešel, ale statečně jsem to zvládla s uchlácholením, že to beru i jako oběd. Chuť i celkový dojem dobré. Když k tomu přidám milou obsluhu a fajn interiér, kde mě okouzlila hra se struhadly, ráda se sem zase vrátím. Struhadla tu slouží jako stínítka na svíčky na stolech, ale jsou nad pultem i jako stínítko místo lamp a moc to bistru sluší! Majiteli napůl Španělovi, napůl Francouzi vyrůstajícímu v Anglii se povedlo vytvořit jednoduché místo s něčím, co tu chybělo. Dokud je zima, musím stihnout ochutnat jejich tartiflette!

U Sýráku, Jaselská 20, Praha, zavírací den neděle a pondělí