Medvědí česnek má krátkou sezónu a proto ho hladově vyhlížím a nemůžu seho nabažit. Listy podobné konvalinkovým, které mají silně česnekovou vůni a chuť, rostou v lesích u potoka a raší brzo na jaře. V Brně mám své tajné místo, které neprozradím.

Jsou plné vitamínů i síly. Ne nadarmo tuto rostlinu požírali po zimním spánku probuzení medvědi v lesích. Odtud vznikl taky ten zvláštní název. Mimochodem italští ani holandští nebo angličtí kolegové vůbec netušili, že něco takového existuje a dá se to jíst. V Rakousku a Německu ho však znají bezpochyby a říkají mu Bärlauch.

Je z něj skvělé pesto, sekám ho do tvarohových pomazánek nebo jím zasypu chleba s máslem. Dám ho do risotta nebo do salátu.

Jenom prosim vás nenatrhejte ty konvalinky, na kterých si nejenže nepochutnáte, ale jsou jedovaté. Pokud se ve floře nevyznáte, zaskočte raději na trh, kde se dá na jaře koupit.

IMG_2472

IMG_2473


Tvarohové noky s medvědím česnekem v másle

Suroviny

pro 2 osoby
Příprava 15 min.

100 g vařených brambor
1 kostka tučného tvarohu (250 g)
žloutek z velkého vejce
1 lžíce hrubé mouky
20 g listů medvědího česneku bez stopek (no prostě hrstka)
sůl
pepř
máslo

Postup

Tvaroh utřete se žloutkem, solí, propasírovanými bramborami a hrubou moukou.

Medvědí česnek nasekejte najemno a vmíchejte do tvarohové směsi.

Přiveďte v hrnci vodu k varu a snižte teplotu. Postupně pmocí dvou lžic vykrajujte noky a vhoďte do vody. Nechte těsně pod bodem varu táhnout 8 minut.

Noky vylovte a podávejte polité rozpuštěným máslem a popepřené.

Tip: Nočky mi chutnají víc, pokud je podávám vychladlé s horkým máslem. Dobrou přílohou je salát.