Maniok, kasava, juka, tapioka. Všechny názvy mají spojitost s jednou ingrediencí. Hlíza s tmavou slupkou a světlým vnitřkem. Roste v tropických zemí, pochází z Amazonie a používá se místo brambor. U nás je k dostání v asijských prodejnách, kdy je hlíza potažená vrstvou vosku, aby přepravu vydržela.

Pod názvem tapioka se skrývají drobné bílé kuličky (perličky) připravené z maniokového škrobu. Po uvaření jim říkám „žabí vajíčka“ a až je budete vařit, pochopíte proč. Uvařená tapioka se používá v nápojích bubble tea, ale je skvělá s ovocným pyré.

Příprava tapioky není úplně bezproblémová, ale chce to jen vědět, co kdy a kolik. Není to jako s rýží, kterou nasypete do vroucí vody a máte hotovo. Kdo kdy vařil tapioku bez prostudování jejích zákonitostí, musel zaručeně narazit. Vnitřek nedovařený, nebo rozvařené kuličky.

Pravidlo 1: tapioka se vsype do vroucí vody a nechá se vařit.
Pravidlo 2: tapioka se nechá ve vroucí vodě odstát (tím se dovaří i vnitřek).
Pravidlo 3: tapioka se následně okamžitě scedí a ochladí v ledové vodě, aby se kuličky zpevnily.
Pravidlo 4: následně je možné tapioku marinovat v cukrovém sirupu nebo ovocném pyré, které jí dodají chuť.

maliny

IMG_5338


Tapioka v kokosovém krému s malinami

Suroviny

Počet porcí: 4
Příprava 20 min.

100 g tapioky (nevařené)
150 ml kokosového mléka
1,2 l vody
3 lžíce světlého třtinového cukru
špetka soli
vanička malin

Postup

Vodu přiveďte k varu. Tapioku vsypte do vody, promíchejte a ztlumte na nízkou teplotu. Zakryjte pokličkou a vařte 12 minut.

Mezitím svařte kokosové mléko s cukrem a špetkou soli, jen aby se rozpustil. Nechte vychladnout.

Hrnec s tapiokou odstavte, promíchejte a nechte pod pokličkou 12 minut odpočívat.

Mezitím si připravte mísu s vodou a ledem.

Tapioku sceďte. Nelekejte se, vypadá to nejdřív, že se v hrnci rozpustila. Okamžitě ji z cedníku vyklopte do mísy s ledovou vodou a nechte pár minut ochladit.

Scezenou tapioku promíchejte v hrnci s kokosovým mlékem a cukrem a uložte na hodinu do lednice.

Pár malin ponechejte na ozdobu a zbytek rozmačkejte vidličkou. Poté už jen plňte do skleniček nebo misek střídavě tapioku a rozmačkané maliny. Ozdobte celými malinami a podávejte.

Tip: V zimě můžete připravit ze zmrazených malin, které můžete rozmačkat a ohřát a celé to ladit do teplého dezertu.