Jednoduchá a jarní. Brambory dávám, aby měl krém sametově hladký základ, protože to jen se špenátem nejde. Naopak to pak jde bez zahušťování moukou.

Polívka by šla připravit i s jinou bylinkou, třeba libečkem, ale koriandr miluju a tady nekřičí.IMG_1442


Špenátový krém s koriandrem

Suroviny

pro 4 osoby
Příprava 35 minut

250 g oloupaných brambor
125 g špenátových listů (bez silných stonků)
1 menší kořen petržele
1 cibule
500 ml kuřecího vývaru
250 ml kokosového mléka
sůl
1 lžíce olivového oleje
plátek másla
½ velkého svazku koriandru z trhu
1 lžička citronové šťávy
1/2 lžičky cukru

Postup

Na olivovém oleji a másle zesklovťte posekanou cibuli. Přidejte nakrájenou petržel a krátce opečete.

Zalijte vývarem, přidejte pokrájené brambory, kokosové mléko a sůl.

Vařte 20 minut. Přidejte opraný posekaný špenát a vařte dalších 10 minut. Rozmixujte dohladka.

Odeberte 1-2 naběračky tekutiny a rozmixujte v ní nadrobno nasekaný koriandr. Smíchejte se zbytkem polívky a dochuťte podle potřeby solí, citronovou šťávou a cukrem.