Ani už nevím, kdy jsem ho dělala naposledy. Pamatuju si jenom, že když to bylo naposledy, byla doba od napředposledy tak dávná, že jsem už nevěděla, jestli se květákové růžičky před obalením vaří. A to je co říct na to, že to bylo jedno z nejčastějších dětských jídel, které jsem pomáhala vařit.

Hlávka květáku v lednici a můj plánovaný odjezd zapůsobily nostalgicky. Jenže… Trochu by to chtělo občerstvit. Sáhla jsem po kokosovém oleji a tatarku si udělala domácí s koriandrem. Výborné letní jídlo bylo na světě!


Smažený květák s asijskými rysy

Suroviny

pro 4 osoby
Příprava 30 min.

1 hlávka květáku
strouhanka na obalení
hladká mouka na obalení
vejce na obalení
1 kg nových brambor
2 lžíce zakysané smetany
4 lžíce majonézy
2 hrsti zeleného koriandru
2 jarní cibulky
1/2 lžičky chilli koření
kokosový olej
sůl

Postup

Do hlubokých misek si připravte hladkou mouku, do druhé rozšlehané vejce s trochou vody a do třetí strouhanku.

Květák rozeberte na růžičky. Postupně ho nepředvařený obalte v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažte pozvolna na kokosovém oleji a otáčejte postupně, aby byl osmažený ze všech stran.

Brambory ve slupce uvařte doměkka. Oloupejte a rozkrájejte.

Zakysanou smetanu smíchejte s majonézou, sekanou jarní cibulkou, koriandrem, chilli a solí podle chuti.

Květák podávejte s bramborami politými kokosovým olejem z pánve (samozřejmě jen pokud nebude přepálený) a s koriandrovou tatarkou.