Do marmelády s unikátním poměrem 90 g zeleniny na 100 g výrobku míchám v měděném kotlíku červenou papriku, chilli papričky a třtinový cukr. Přistrouhám i kůru a vymačkám šťávu z citronů a limet v biokvalitě. Pektin a konzervanty jako jediný marmeládotvůrce nepřidávám, zato nadšení vrchovatě.

Doporučuju k sýrům, na steaky, do marinád, ke grilované zelenině, k okořenění omáček. Další fantazii se meze nekladou.

obsah: 100 ml velmi ostrého požitku


Pečený lilek s Plamenným chilli s limetkou

peceny-lilek-s-plamennym-chilli-s-limetkou

Suroviny

Pro 1 osobu

2 malé lilky (ca 15 cm dlouhé) je dobré mít stejnou velikost, aby se propekly stejně.
2 lžičky Plamenného chilli s limetkou
15 g strouhaného parmezánu
2 stroužky česneku
olivový olej
sůl

Postup

Lilky rozpulte podélně (i se stopkou). Každou půlku nakrojte do mřížky (pozor, ať lilek neproříznete). Lilek potřete olejem a vetřete do něj rozmačkaný česnek a sůl. Dejte do zapékací misky a pečte při 200 stupních asi 30 minut doměkka. Velké lilky pečte podstatně déle.

Lilek potřete Plamenným chilli s limetkou, posypte strouhaným sýrem a podávejte.


Kapustičky a květák s Plamenným chilli s limetkou

kapusticky-a-kvetak-s-plamennym-chilli-s-limetkou

Suroviny

Pro 1 osobu
Příprava 10 min.

150 g kapustiček
1/4 malého květáku – možná jen 1/8
1 lžička Plamenného chilli s limetkou (nebo víc podle chuti)
1 lžička soli

Postup

Kapustičky očistěte od poškozených lístků a odkrojte košťál. Nakrojte je do kříže v baculaté části. Květák rozeberte na malé růžičky.

Kapustičky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte 3 minuty. Přidejte květák a vařte 2 minuty.

Sceďte a dejte do mísy s ledovou vodou (voda s ledem). Nechte chvíli odstát a pak sceďte.

Zeleninu promíchejte s Plamennou chilli papričkou s limetkou.

Můžete podávat teplé jako přílohu nebo vychlazené jako salát.


Mozzarella s prosciuttem a Plamenným chilli s limetkou

mozzarella-s-prosciuttem-a-plamennym-chilli-s-limetkou

Suroviny

Pro 4 osoby jako lehký předkrm
Příprava 10 min.

1 koule mozzarelly (125 g nejlépe bůvolí)
200 g prosciutta
1 lžička Plamenného chilli s limetkou
čerstvá majoránka nebo bazalka na ozdobu

Postup

Na talíř položte okapanou mozzarellu. Můžete ji i natrhat na sousta. Kolem rozložte nařasené plátky prosciutta.

Plamenné chilli rozmíchejte s půl lžičkou až lžičkou vody (podle potřeby) a rozlijte na mozzarellu.

Ozdobte bylinkami a podávejte s čerstvou bagetou jako lehké občerstvení.


Krůtí prsa v marinádě z Plamenného chilli s limetkou

kruti-prsa-v-marinade-z-plamenneho-chilli-s-limetkou

Suroviny

Pro 2 osoby
Příprava 15 min. + marinování přes noc

400 g krůtích prsou nakrájených na plátky
250 g fazolek
1 lžíce Plamenného chilli s limetkou
2 lžíce olivového oleje
1 lžička sezamových semínek
sůl
čerstvý tymián na ozdobu

Postup

V misce promíchejte Plamenné chilli s limetkou, se sezamem, lžičkou soli a olejem. Obalte ve směsi krůtí prsa. Uložte do těsnící misky a uložte do lednice přes noc.

Na grilu opékejte pozvolna maso po obou stranách. Z fazolek odkrojte stopky a vhoďte do vroucí osolené vody na 3 minuty. Sceďte.

Na talíř rozložte fazolky a krůtí prsa. Můžete ozdobit čerstvým tymiánem.


Asijské nudle s krevetami, kokosovým mlékem a Plamenným chilli s limetkou

asijske-nudle-s-krevetami-kokosovym-mlekem-a-plamennym-chilli-s-limetkou

Suroviny

Pro 1 osobu
Příprava 15 min.

75 g soba nudlí (1 svazek)
100 g vyloupaných mražených krevet
1/2 jarní cibulky
ca malých 10 listů thajské bazalky
75 ml kokosového krému nebo mléka
1 lžička Plamenného chilli s limetkou
1 lžíce limetkové šťávy
sůl

Postup

Přiveďte k varu vodu, vhoďte do ní nudle s krevetami a nechte odstát 5 minut. Sceďte.

Na pánev dejte kokosové mléko s Plamenným chilli, limetkovou šťávou a solí. Přidejte krevety, povařte 2 minut a vmíchejte nudle, nadrobno sekanou jarní cibulku a bazalkové lístky. Prohřejte a ihned podávejte.


Kokosovo-rýžové palačinky s Plamenným chilli s limetkou

kokosovo-ryzove-palacinky-s-plamennym-chilli-s-limetkou

Suroviny

Pro 2 osoby
Příprava 20 min.

75 ml kokosového mléka
50 g hladké rýžové mouky
1/2 vejce
špetka soli
podle chuti Plamenného chilli s limetkou
tuk na opékání (nejlépe kokosový olej)

Postup

V míse prošlehejte kokosové mléko s rýžovou moukou, solí a vejcem.

Na rozehřáté pánvi s tukem nalévejte malé silnější lívanečky a smažte po obou stranách dozlatova.