Půlky českých švestek vkládám do pánve s karamelizovaným třtinovým cukrem a máslem a nechávám zhoustnout. Poté vše míchám s červeným vínem, kůrou a šťávou z bio citrónů, skořicí a vanilkou Bourbon.

Doporučuju jen tak na lžičku, do snídaňových kaší, do jogurtu, na pečivo. Další fantazii se meze nekladou.

200 ml sladko-kyselého požitku


Pruhované skleničky s tvarohem a Karamelizovanými švestkami na víně

pruhovane-sklenicky-s-tvarohem-a-karamelizovanymi-svestkami-na-vine

Suroviny

Pro 2 osoby
Příprava 10 min.

200 g hrudkového tvarohu (např. z farmářských trhů)
4 lžíce Karamelizovaných švestek na víně

Postup

Do malých skleniček dejte po lžíci tvarohu, po lžíci Karamelizovaných švestek na víně, téměř dovrchu doplňte tvaroh a ozdobte zbylou lžící švestek.


Jáhly s Karamelizovanými švestkami na víně

jahly-s-karamelizovanymi-svestkami-na-vine

Suroviny

Pro 2 osoby
Příprava 25 min.

75 g jáhel
500 ml mléka (nebo vody)
špetka soli
2 lžíce Karamelizovaných švestek na víně

Postup

Jáhly propláchněte v sítku pod studenou vodou a prolijte vařící vodou. Pak dejte do kastrolku, zalijte mlékem a vařte na velmi mírné teplotě 20 minut.

Hotové jáhly rozdělte do misek, přidejte po vrchovaté lžíci Karamelizovaných švestek na víně a zlehka promíchejte. Jezte teplé.

Tip: Chcete-li připravit jáhlovou kaši, navyšte mléko o polovinu.