Neobyčejné chutě. Nezapomenutelný požitek.

Mou vášní je připravovat zvláštní kombinace marmelád, džemů, másel, sádel, krémů, pest, polívek… plnit je do sklenic a dávat jim hravá jména. Zkouším, vylepšuju, kouzlím, experimentuju a výsledkem je něco, co na našem trhu vybočuje v přístupu. Každou surovinu sama vybírám, nakupuju, vykrajuju, míchám, plním, etiketuju a prodávám. Každá dávka je originální a nemusí být nikdy na chlup stejná jako ta předchozí. Stejně jako je každé víno nebo dýně z různé sklizně jiné.

V čem se liší?

Jako jedny z mála v ČR jsou marmelády a džemy připraveny bez zahušťovacího prostředku (pektin či agar). Přesto nejsou tekuté, protože je svařím, jednoduše odpařím z ovoce vodu. Tím je pak i chuť koncentrovanější. Je to tradiční metoda, na kterou se v rychlosti naší doby zapomnělo. Chce to více času, více dovedností a pak to logicky taky více stojí. Pro srovnání si představte hrnec plný ovoce, který zahustíte pektinem. Za chvíli máte obsah hustý a můžete plnit do sklenic. Pokud na to jdu svým způsobem, potřebuju mnohem více času, než se voda odpaří. Výsledkem je, že v hrnci zbude mnohem méně obsahu než jsem do něj vložila. Pořád si ještě myslíte, že by měly produkty připravené takto rozlišným způsobem stát stejně?
Pokud používám cukr, používám cukr třtinový. Obsahuje více minerálů a příznivých látek než cukr řepný. Je díky obsažené melase o něco tmavší než bílý cukr. A proč to nejde zcela bez cukru? Protože ten působí částečně jako přírodní konzervant.
Kyselina citrónová ani žádná jiná není třeba pro dobrou marmeládu nebo džem. K dokyselení používám čerstvě vymačkanou šťávu z citrónů.
Možná jsem čarodějka, ale ne podvodník. Díky výše uvedené metodě svařování dohusta se stává nemožné možným. Počítejte se mnou. Vložím do hrnce 3 kg hrušek, taky cukr a citronovou šťávu. Propočítám poměr vložených hrušek k výslednému množství hruškové marmelády a dostávám se například na 120 %. Jenže takto to vypadá divně. Nic nemůže být víc než 100%. Takže je lepší to vysvětlit pomocí množství a na skleničkách uvádím kolik ovoce bylo použito, například 120 g hrušek na 100 g obsahu.
Nejsem velkovýrobna, ani nemíchám jako chobotnice ve vícero hrncích současně. Soustředím se na jeden hrnec a malou dávku. Aby byla chuť i konzistence perfektní. Mé skleničky proto neseženete všude, ale jen ve vybraných místech, kde si potrpí na kvalitu.
Kvalitní ovoce a zelenina jsou pro kvalitu výsledné skleničky prvořadé. Nepoužívám žádné vyřazené natlučené ovoce, které už nikdo nechce jíst ani prodávat. Nenakupuju ani ovoce ve slevách. Očichávám a ochutnávám, diskutuju s farmáři i sadaři a pečlivě vybírám podle chuti i aroma. Nestačí mi koupit hrušky nebo švestky, ale chci jejich konkrétní odrůdu. Samozřejmostí je, že marmelády a džemy připravuju z čerstvého ovoce nebo zeleniny a nikoli ze zmraženého, jak je na trhu obvyklé. Pokud nestihnu zpracovat například švestky na podzim, na jaře už je nepřipravím. Může se tak stát, že daná sklenička se může během roku vyprodat, než se stihne nová várka z nové úrody připravit.
Ráda si hraju. Ať ze surovinami nebo s texty. Mou zálibou je vymýšlet receptům nebo skleničkám jména. Každá sklenička je jedinečná, každá má proto své přídavné jméno, vyjadřující její osobitost. Fenomenální, Snové, Plamenné, Prostopášné… Mimochodem Fenomenální dýňové mlslo vzniklo podle prvních reakcí známých, na kterých jsem ho testovala.
Tvůrce mých etiket jsem hledala dlouho. A našla. Lumír Kajnar, který je mimochodem tvůrce hravého loga kavárny Ema espresso bar, je stejný perfekcionista, jen místo vařečkou vládne skvěle grafikou. Nejdříve ochutnával, aby mé produkty poznal, pak se zamýšlel a hledal. A stvořil etikety, ze kterých mám radost nejen já, ale především zákazníci. „Když vy si s těmi skleničkami tak hrajete a vypeckováváte hroznové kuličky, tak to z nich musí být taky poznat!“ komentoval pozadí své práce, do které i on vložil kus své hravosti.

Druhy skleniček se mění podle sezónnosti!

Kde skleničky koupit?

Prodejny Sklizeno Praha
Úzký sortiment mého zboží může zakoupit v prodejnách Praha Karlín, Praha Dejvice, Praha Korunní. Sortiment zboží vybírají prodejny samy, proto pokud vám něco schází, obraťte se na prodejnu. Jelikož v červenci 2015 odjíždím na delší cesty, musím přípravu skleniček na neurčitou dobu přerušit a tyto prodejny nebudou dále zásobeny.
Mikrofarma v Brně
Pokud jste z Brna nebo okolí máte možnost zakoupit skleničky hned ve dvou prodejnách Mikrofarma v Brně (Selská 81 a Moravské náměstí 4). Specializují se na vyzrálé maso, ale v doplňkovém sortimentu mají různé vychytávky, mezi kterými nechybí ani mé skleničky.

Reakce zákazníků

alespoň těch, kteří kromě vykulených očí a otevřené pusy vydali reprodukovatelný projev

Po první dávce karamelového dýňového mlsla bez něj už můj život není tak barevný jako předtím. Doufala jsem v dnešní Náplavku, ale marně, kdypak kdepak budete prosím v Praze příště ? Těším se totiž, že ochutnám a pořídím si vaše další úžasnosti, nepoznala jsem zatím nikoho s tak vytříbeným smyslem pro kombinace chutí a že jsem mlsná dost.
zákaznice
Večer po uložení dětí jsem si chtěla v klidu ochutnat Fenoménvanilkodýni a snědla jsem ji … celou, lžičkou, potmě na pohovce v obyváku. Příště musím vzít 2-3x, v té jedné skleničce se to vůbec nevyplatí, člověk se akorát rozvášní a už je na dně.
Alena Thomas, delamesitosami.cz
Fenomenální!
Jan Kraus, v pořadu Show Jana Krause po vložení lžičky dýňového mlsla do úst
Vaše hráškové pesto bylo naprosto famózní! Gratuluju!
Tomáš Karpíšek, restauratér Ambiente
Přemýšlel jsem, co mě na plamenném chilli s limetkou tak baví. Je to ta nejednoznačnost chutí, a z toho vyplývající zmatek v hlavě.
Kryštof Valdman
Po ochutnávke konštatujem, že to nebolo presne to, čo som čakal… pretože tie dobroty ďaleko predčili všetky moje očakávania!“
Milan
Lenko, ochutnala jsem od Vás a my pak doma s mužem skoro omdleli blahem z dýňového mlsla a ze sádla.
Jana Cíglerová, novinářka
Ehm, dneska jsem poznala nejzákeřnější drogu na světě. Odolala jsem cigaretám, remízuji s alkoholem, ale s Fenomenálním dýňovým mlslem se slaným karamelem od Lenka Požárová prohrávám na celé čáře!
Iva
Tak jsem dnes už po desátý lezla do ledničky pro lžičku dýňového mlsla, až jsem se rozhodla, že tu skleničku sním prostě celou. A dětem jsem nic nenechala! Teď tu sedím a blaženě přemýšlím, jestli to náhodou neuklidňuje nervy líp než flaška prosecca.“
Kačka
Drahá Lenko, fenomenální dýňové mlslo je prostě BOŽÍ. S Vámi bych chtěl něco vytvořit…
Janko Martinkovič, restaurace Koishi
Tie veci sú fantastické! Ak budete mať niečo nové, dáte mi vediet? Mám segru v Prahe, ona by mi to nosila.“
Mišo Malicher