Už před nějakou dobou se recept na semínkový chleba bez mouky šířil internetem jako žhavá střela. Suroviny jsem měla už dávno nakoupené, jen nezbýval čas pustit se do pečení. Když jsem se chystala na návštěvu, které jsem chtěla donést něco dobrého a zdravého, nemusela jsem přemýšlet dlouho, co to bude.

Postup byl jednoduchý, chleba vypadal zajímavě, ale víc než dva krajíčky jsem na posezení nedala, protože je dost hutný. Jako rozptýlení super, jako náhrada ok, ale já bez svého kváskového pšenično-žitného chleba být prostě nezvládám.


Semínkový chleba bez mouky

Suroviny

Do chlebové formy dlouhé 20 cm
Příprava 10 min. + odstátí 2 hod. + pečení 1 hod.

150 g vloček (dala jsem špaldové)
125 g slunečnicových semínek
100 g lněných semínek
50 g pražených lískových oříšků
3 lžíce chia semínek
4 lžíce psyllia (jitrocele indického)
1 lžíce javorového sirupu
1 lžička soli
3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
350 ml studené vody

Postup

Smíchejte všechna semínka a vločky. Přidejte sůl, javorový sirup, kokosový olej a promíchejte. Zalijte vodou a nechte 10 minut odstát.

Až se všechna voda vstřebá, směsí naplňte chlebovou formu vyloženou pruhem pečicího papíru. Směs udusejte a zarovnejte a nechte 2 hodiny (nebo přes noc) odpočívat.

Pečte při 175 stupních 20 minut. Opatrně obsah z formy vyklopte, obraťte dnem vzhůru na plech a pečte dalších 30-40 minut dozlatova.

Nechte zcela vychladnout.

Inspirace: recept zde