Bavilo mě pozorovat hbité prsty řezníků při vázání masa. Na svázaný pečený pupek jsem se chystala dlouho. A kdy jindy ho vyzkoušet než teď!

Recept mi vyšel v časopise Food 4/2016, decor styling dělala Markéta Pavlovičová, neboť své nádobí mám v období cest zbalené. 


Pupek plněný lískovými oříšky s chilli

Suroviny

pro 4 osoby
Příprava Příprava 30 min. + pečení 2,5 hod.

800 – 900 g hovězího pupku nebo telecího hrudí
700 g brambor
300 g petržele
2 cibule
silný plátek másla
2 lžíce sádla
sůl
nádivka:
100 g pražených loupaných lískových oříšků
velká hrst otrhané hladkolisté petrželky
1 lžička chilli pasty (sambal, harisa atd.)
1 lžička olivového oleje
1 lžička olivového oleje
1 stroužek česneku
sůl

Postup

V sekací nádobě tyčového mixéru nasekejte najemno suroviny na nádivku. Směsí potřete maso z jedné strany, srolujte a pevně svažte do rolky.

Maso opečte na sádle ze všech stran dozlatova.

Cibuli nakrájejte na dílky rozprostřete na dno pekáče, položte do ní maso, podlijte 100 ml vody, posolte a zakryté pečte při 150 stupních doměkka asi 2-2,5 hodiny.

Brambory s petrželí oloupejte, nakrájejte a povařte doměkka. Sceďte, promíchejte s máslem a rozmačkejte s trochou horké vody do kaše. Osolte podle chuti.

Maso nakrájejte na plátky a podávejte s mačkanými bramborami a pečenou cibulkou zalité šťávou.