Podmáslové lívance se slaným kávovým karamelem

Suroviny

4 osoby
Příprava 30 min. + kynutí 30 min.

100 g jemných ovesných vloček
100 g pohankové mouky
200 ml podmáslí
1 vejce
2 lžíce cukru
½ kostky droždí
špetka soli
4 lžíce zakysané smetany
1 malé granátové jablíčko
Slunečnicový olej na smažení
Kávový karamel:
125 g cukru krystal
70 g másla
3 lžíce espressa nebo překapávané kávy
½ lžičky soli (nejlépe vločkové Maldon Salt)

Postup

Smíchejte pohankovou mouku, vločky, špetku soli a cukr. Přidejte podmáslí, vejce a promíchejte. Do směsi vmíchejte rozdrobené droždí a nechte na teplém místě nakynout zhruba 30 minut.

Mezitím si připravte karamel. Do hrnce dejte cukr a ohřívejte na středně silném plameni. Od sporáku neodcházejte. Až se cukr začne rozpouštět míchejte občas metličkou až krásně rozpuštěný cukr zhnědne. Jen lehce. Bude-li příliš tmavý, chuť je příliš hořká. Je dobré mít hrnec se silným, ale světlým dnem. V černém hrnci barvu neuvidíte a lehce obsah připálíte.

Až karamel získá patřičnou barvu, sejměte z ohně a metličkou vmíchejte na kostky pokrájené máslo. Poté přilijte kávu a znovu prošlehejte. Na závěr vmíchejte sůl a nechte vychladnout, čímž karamel získá krémovou konzistenci. Můžete si ho připravit i den předem a pokud příliš ztuhne, zlehka ho ohřát.

Nařízněte do kříže slupku granátového jablíčka, prsty ji rozevřete a jablíčko roztrhněte. Vysbírejte z něj jadérka bez bílých slupek.

Do rozpálené pánve nalijte olej, přidejte po lžíci směsi na lívance a smažte je po obou stranách do zlatova.

Lívance podávejte se zakysanou smetanou, polité karamelem a ozdobené hrstkou granátových jadérek.

Recept jsem publikovala v časopise Moje Psychologie 11/2018