Z piva se nedělá. K pivu se jí. Nevím, jestli za to můžou mé moravské kořeny, ale svůj první pivní sýr jsem ochutnala až v pražské hospodě U Zlatého Tygra. U nás doma prostě frčely tvarůžky. Sýr mi přinesli na talířku, kde byla i cibulka, máslo, hořčice a posypané to bylo paprikou. Máslem jsem namázla chleba, potřela hořčicí, posypala cibulí a sýr k tomu přikusovala. Štamgast sedící vedle mě to po chvíli nevydržel, naklonil se ke mě a povídá: „Jíte to blbě. Takhle to jí Němci. To si musíte ten sýr rozmačkat v talířku vidličkou, se vším smíchat a přidat trochu piva.“

Poděkovala jsem za radu a než jsem se vrhla na druhý talířek s matesy, zeptala jsem se uctivě, jestli i na ten platí nějaké pravidlo pro jezení. Neplatilo. Uf.

A tak jsem se pak rozhlídla v obchodě, sýr koupila a hezky si doma udělala sýrový smrádek. S pivem to nesmíte přehnat, jinak bude směs moc hořká. A nezapomeňte pivem hezky pak zapít.

Jinak pokud by vás zajímala historie pivního sýra, hezky je to popsané tady.


Pomazánka z pivního sýra

Suroviny

pro 4 osoby
Příprava 10 min.

1 balení pivního sýra (450 g)
4 plátky másla
1 menší cibule nebo šalotka
4 lžičky plnotučné hořčice
sypká červená paprika
pivo Plzeň
dobrý chleba k podávání

Postup

Každému dejte na talířek pár plátků sýra, plátek másla, hromádku nadrobno sekané cibule, hořčici. Sýr posypte paprikou.

Sýr a máslo si každý rozmačkejte vidličkou. Smíchejte s hořčicí a cibulkou a trochou piva (opravdu trochou!).

Vzniklou pomazánku mažte na krajíce chleba.