Pečené kroupy s borůvkovo-limetkovým džemem

Suroviny

4 osoby
Příprava 30 min. + vaření 30 min. + pečení 2 hod.

200 g středně velkých ječných krup
800 ml mléka
150 ml podmáslí
2 lžíce cukru
2 tobolky kardamomu
špetka soli
Borůvkový džem s limetkou:
350 g mražených borůvek
300 g cukru krystal
1 limetka
1/2 citronu

Postup

Dva dny předem kroupy zalijte dostatečným množstvím studené vody a nechte máčet přes noc.  Sceďte a dejte do pekáčku s dvěmi lžícemi cukru, roztlučenými tobolkami kardamomu a mlékem. Přikryté pečte při 160 stupních 2 hodiny.

Den předem (ale klidně i týden či dva) dejte do kastrolku borůvky smíchané s cukrem. Přidejte jemně strouhanou kůru z limetky, citrónovou a limetkovou šťávu. Přiveďte k varu a vařte na středně silném plameni odkryté zhruba 30 minut, až tekutina zhoustne. Přelijte do sterilovaných skleniček, ihned zašroubujte víčkem a nechte vychladnout.

Kroupovou kaši před podáváním ohřejte (kardamom vyjměte), smíchejte do lehce krémové konzistence s podmáslím a podávejte s borůvkovým džemem.

Recept jsem publikovala v časopise Moje Psychologie 11/2018