Pečené fazole se skořicí a fenyklem

Suroviny

4 osoby
Příprava 20 min. + vaření 30 min. + pečení 1 hod.

200 drobných suchých bílých fazolí
4 lžíce olivového oleje
2 stonky řapíkatého celeru
1 mrkev
1 cibule
½ bulvy fenyklu
4 stroužky česneku
1 rulička skořice
1 malá pálivá chilli paprička (birds eye chilli)
1 lžíce sladké uzené papriky
4 bobkové listy
1 konzerva sekaných rajčat (400 g)
140 g rajčatového protlaku
3 lžíce hnědého cukru (nejlépe tmavého s vysokým obsahem melasy)
1 litr vody
sůl
Hrst jemně strouhaného čedaru k podávání a pečivo

Postup

Fazole zalijte dostatečným množstvím studené vody a nechte přes noc máčet. Druhý den vodu slijte. Fazole zalijte 500 ml studené vody, přidejte lžičku soli a vařte na střední teplotě 30 minut. Fazole musí být měkké, ale nesmí se rozpadat.

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a zesklovaťte. Přidejte na plátky krájený česnek, mrkev i řapíkatý celer a na kostičky krájený fenykl. Krátce opečte.

Přidejte k zelenině rajčatový protlak, cukr a pár minut nechte zkaramelizovat.

Zalijte 500 ml vody. Přidejte sterilovaná sekaná rajčata, uzenou papriku, nadrobno sekanou chilli papričku (i se semínky, máte-li rádi pálivé), skořici, bobkový list a osolte. Dejte do hrnce či pekáčku, zakryjte a vložte do trouby předehřáté na 175 stupňů. Pečte 1 hodinu bez míchání až jsou fazole měkké. Vyjměte skořici, bobkové listy a nechte uležet do dalšího dne.

Podávejte ohřáté sypané strouhaným čedarem s pečivem.

Recept jsem publikovala v časopise Moje Psychologie 11/2018