V době, kdy v Praze neexistovalo jediné polívkové bistro, jsem po něm toužila. Všude jinde (v zahraničí) ho měli! Polívky mi přišly přesně to pravé. Jsou rychlé (alespoň pro konzumaci), v zimně zahřejí, v létě osvěží a hlavně dodají potřebné tekutiny. V kombinacích se dá neuvěřitelně vyhrát a dají se přizpůsobovat sezónním surovinám.

Ve Vídni jsem natrefila na polívkárnu Suppito. Zaujaly mě hned několikrát. Jednak měli název velmi podobný tomu, jaký jsem chtěla. Pak to založily ženy, které měly k profesi kuchařky daleko (lékařka a galeristka). Vyhrály si v kombinacích a bistro měly krásné s otevřenou kuchyní, jakou jsem chtěla taky.

Dokonce jsem zašla na hygienickou stanici, abych se dozvěděla, co všechno oni mají a já mít kvůli nesmyslně přísným českým předpisům nemůžu. Taky jsem si založila webovku, o kterou jsem nakonec díky neskonalé vynalézavosti jiných přišla…. Dobře, polívkový bistro nemám a asi mít už nebudu, neboť mě život unáší jiným směrem. Mezitím ho otevřeli jiní, ale dělají ho pořád jinak než bych…. já.

O tom, že inspirace nezná hranic svědčí recept Suppita, o který se se mnou na kurzu podělili. Je to asi jeden ze tří kurzů, který jsem z výzvědných důvodů absolvovala. Skvělé osvěžení z třešní a červeného vína můžete nazvat polívkou, nebo už dezertem. Hlavní je chuť!


Osvěžující třešňová polívka s červeným vínem

Suroviny

4
Příprava 15 min. + chlazení

500 g vypeckovaných třešní (ca. 600 g nevypeckovaných)
250 ml suchého červeného vína
250 ml vody
40 g cukru
kůra z ½ citronu
2 lžíce citronové šťávy
1,5 lžíce kuzu (k dostání ve zdravých výživách nebo v Sapě)
velká špetka mletého hřebíčku

Postup

Smíchejte vodu, víno, jemně strouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu, cukr, citronovou šťávu, hřebíček a kuzu. Vše metličkou rozšlehejte, aby se kuzu rozpustilo.

Přiveďte k varu za stálého míchání. Přidejte polovinu třešní a na mírné teplotě povařte přikryté 10 minut. Rozmixujte dohladka.

Vraťte na plotýnku, přidejte zbylé třešně a povařte 2 minuty.

Nechte vychladnout a pak uložte do lednice. Podávejte vychlazené.

 

 

Inspirace: Suppito Wien