Průkopník, experimentátor a rebel

Často jsem vybočovala. Nejdřív svou výškou, pak tím, co a jak jsem dělala. Nebo taky nedělala. Přitom jsem se o jinakost vůbec nesnažila. Mám ráda novátorství a tvorbu, ne bezduché kopírování. Neumím dělat kompromisy. Snoubí se u mě třaskavá kombinace tvrdohlavosti i perfekcionismu se zálibou v minimalistickém designu.

  • První kuchařky, které kladly důraz na propojení celkové vizuální přívětivosti, nezavírací vazby a vtipných názvů receptů (2005)
  • První ocenění českých kuchařek v historii mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Award (2008)
  • První reportáž o vzniku produktu přímo z výroby v kulinárním časopise (o brynze, Apetit 2008)
  • První kurzy vaření, nazývané dýchánky, pořádané v domácí kuchyni (2009-2013)
  • První dýňové máslo, později přejmenované na mlslo (2011)
  • První kulinárně-erotický román (2014)
  • První kuchařka z románu (2014)

foto Lucie Robinson pro Ona Dnes

Kdo jsem

Svou chuť k jídlu jsem projevovala od útlého dětství, kdy jsem na maškarních bálech stála u cizích lidí tak dlouho, dokud mi nedali ochutnat ze svého talíře. Svým rodičům jsem přivodila nejednu pernou chvilku, když jsem se dávila střídavě hlínou z truhlíku, střepy nebo hmyzem.
Nevěda co mě baví, vystudovala jsem obchodní akademii, která mě vyzbrojila zběsile rychlým psaním na stroji. To se později ukázalo jako klíčové, neboť jsem schopna plynule zaznamenávat v hlavě se rodící nápady.

Odstrašující experiment
Po neúspěšných přijímačkách na Filozofickou fakultu (obor Literatura, divadlo, film), jsem se přihlásila k dvouletému experimentálnímu projektu na rakouské obchodní akademii. Experiment byl zřejmě tak odstrašující, že náš ročník byl zároveň i posledním.
Role referentky prodeje automatizovaných dojíren krav u zvučné firmy Miele byla zkušenost krátká, leč výživná a já ji vyměnila za studium ekonomie na Masarykově univerzitě v Brně. Ve druhém ročníku jsem si tu střihla i profesní zkoušku do Komory daňových poradců.

Požárová vyhořela, bude zapálenou kuchařkou!
Po studiích prošpikovaných stipendiem ve Vídni a Brémách jsem budovala v Praze kariéru daňové poradkyně. Měla jsem skvělý plat i šéfy. A po pětiapůl letech taky syndrom vyhoření. Zatáhla jsem za záchrannou brzdu, profesi jsem nenávratně zamávala a skočila do neznáma. Jediným světlem, které ozařovalo mou bláznivou mysl bylo, že budu dělat co mě baví.
Spousta lidí mě odrazovala, ale zřejmě nebyli dost důslední, protože se jim to nepovedlo. Zatímco mně se během dalších 5 let povedlo vydat 14 dílů edice kuchařek Což takhle dát si… plus 3 speciály a vyhrát s nimi v mezinárodní soutěži titul Nejlepší série kuchařek na světě.

Proje(d)la jsem svět
Zhruba v té době jsem vydávání kuchařek zastavila, neboť jsem se musela svých pracovních práv domáhat u soudu. Potřebovala jsem hluboký nádech a výdech a taky jsem potřebovala zase podnikat objevné cesty, na které jsem v kuchařkovém maratonu neměla čas. Výsledkem byla kniha Jak jsem proje(d)la svět.

Poté, co jsem vylepšila redaktorovi titulek k rozhovoru, bylo mi nabídnuto pravidelné publikování fejetonů v magazínu Metro. Dva roky jsem měla svou rubriku s kulinárními reportážemi a fotografiemi v IN magazínu Hospodářských novin a přispívala jsem do dalších časopisů.

Psaní, které voní
Výsledek mých dalších cest překvapil i mě samotnou, neboť to byl román. Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice. Samozřejmě v něm hraje velkou roli jídlo. K románu následně vyšla i Kuchařka z románu s vůní kávy a špetkou skořice.
Neupsala jsem se nikdy dobře placené reklamě ani chrlení tuctových kuchařek za výhodnou cenu. Živí mě kombinace mých koníčků vařím – fotím – cestuju – píšu, a to přesto, že jsem ani jedno z toho nevystudovala.
Nepočítám kalorie, nedržím diety. Zato ráda v kuchyni tančím. Na farmářském trhu Náplavka, kde jsem prodávala své produkty, mě teď nepotkáte. V současné době sbírám zkušenosti v Londýně. Hlínou a hmyzem se už nedávím, ale z cizích talířů ochutnávám pořád ráda.

Zde můžete shlédnout, jak mě pan Kraus ve své show uvolnil.
Nebo já jeho?

Lenka jako řečník v rámci konference Restart kariéry 2015

Rozhovory tisk

Rozhovory TV

Rozhovory rádio

Z mých projektů

  • Porotce na mezinárodní výstavě PLMA (Private Label Manufacuter Association) pořádané v Amsterdamu (2015)
  • Přednáška v rámci konference Restart kariéry (2015)
  • Přednášející host v rámci kurzu cestopisné žurnalistky Karlovy Univerzity (2014)
  • Přednášející host v rámci kurzu MBA notthinghamského programu BIBS jako příklad start-up podniku (2014)
  • Tvorba receptů do programu „Otylka“ se sníženou energetickou hodnotou (2013-2015)
  • Kurzy vaření nazývané dýchánky, pořádané v mé domácí kuchyni (2008-2013)
  • Hostování s vlastním menu ve vyhlášené jihomoravské kavárně Café Fara (2012)
  • Catering na přednášce biomimikry americké profesorky Janine Benyus v Břevnovském klášteře (2011)
  • Catering pro montessori školku Duhovka (2011)
  • Tvorba vlastního menu v rámci festivalu Jídlo z blízka pro restauraci La Bouchée (2010)
  • Cooking show v rámci mezinárodního knižního veletrhu London Book Fair (2009)

Spokojení klienti, pro které jsem tvořila recepty