Průkopník, experimentátor, rebel

Nejdřív jsem vybočovala svou výškou, pak tím, co a jak jsem dělala. Nebo taky nedělala. Neumím dělat kompromisy a snoubí se u mě třaskavá kombinace tvrdohlavosti i perfekcionismu.

  • První kuchařky, které kladly důraz na propojení celkové vizuální přívětivosti, nezavírací vazby a vtipných názvů receptů (2005)
  • První ocenění českých kuchařek v historii mezinárodní soutěže Gourmand Cookbook Award (2008)
  • První reportáž o vzniku produktu přímo z výroby v kulinárním časopise (o brynze, Apetit 2008)
  • První kurzy vaření, nazývané dýchánky, pořádané v domácí kuchyni (2009-2013)
  • První dýňové máslo, později přejmenované na mlslo (2011)
  • První kulinárně-erotický román (2014)
  • První kuchařka z románu (2014)

foto Lucie Robinson pro Ona Dnes

Kdo jsem

Svou chuť k jídlu jsem projevovala od útlého dětství, kdy jsem na maškarních bálech stála u cizích lidí tak dlouho, dokud mi nedali ochutnat ze svého talíře. Svým rodičům jsem přivodila nejednu pernou chvilku, když jsem se dávila střídavě hlínou z truhlíku, střepy nebo hmyzem.
Nevěda co mě baví, vystudovala jsem obchodní akademii, která mě vyzbrojila zběsile rychlým psaním na stroji. To se později ukázalo jako klíčové, neboť jsem schopna plynule zaznamenávat v hlavě se rodící nápady.

Nevím, co mi jde
Po neúspěšných přijímačkách na Filozofickou fakultu (obor Literatura, divadlo, film), jsem se přihlásila k experimentálnímu projektu na rakouské obchodní akademii a po dvou letech mohla zamávat lejstrem s rakouskou maturitou. Při studiu ekonomie na Masarykově univerzitě v Brně jsem ve druhém ročníku složila profesní zkoušku do Komory daňových poradců, ale že jdu špatnou cestou, jsem ještě netušila.

Požárová vyhořela
Po studiích prošpikovaných stipendiem ve Vídni a Brémách jsem budovala v Praze kariéru daňové poradkyně. Měla jsem skvělý plat i šéfy a po pětiapůl letech taky syndrom vyhoření. Zatáhla jsem za záchrannou brzdu a skočila do neznáma.
Spousta lidí mě od psaní a vydávání kuchařek odrazovala, ale zřejmě nebyli dost důslední, protože se jim to nepovedlo. Zatímco mně se během dalších 5 let povedlo vydat 14 dílů edice kuchařek Což takhle dát si… a vyhrát s nimi v mezinárodní soutěži titul Nejlepší série kuchařek na světě.

Proje(d)la jsem svět
Zhruba v té době jsem vydávání kuchařek zastavila, neboť jsem se musela svých pracovních práv domáhat u soudu. Potřebovala jsem hluboký nádech a výdech a taky jsem potřebovala zase podnikat objevné cesty, na které jsem v kuchařkovém maratonu neměla čas. Výsledkem byla kniha Jak jsem proje(d)la svět.

Poté, co jsem vylepšila redaktorovi titulek k rozhovoru, mi bylo nabídnuto pravidelné publikování fejetonů v magazínu Metro. Dva roky jsem měla svou rubriku s kulinárními reportážemi a fotografiemi v magazínu Hospodářských novin a přispívala do mnoha dalších časopisů.

Psaní, které voní
Výsledek mých cest do Střední Ameriky překvapil i mě samotnou, neboť z toho vznikl román Muž s vůní kávy, žena se špetkou skořice. Následovala Kuchařka z románu s vůní kávy a špetkou skořice.
Několik sezón jsem se živila produkcí náplní skleniček, které jsem prodávala na trzích, než jsem vyrazila na cesty. Mé dobrodružství z Norska a Anglie mi bylo inspirací pro román Rozmačkané ego se slaninou.
Nevyzpytatelný osud mě zavál zpět do Brna, kde na volné noze píšu články a rozhovory. Dálné kraje, lidské příběhy a cizí talíře mě nepřestávají přitahovat.

Podívejte se, jak mě pan Kraus ve své show uvolnil. Nebo já jeho?

Raději píšu než mluvím, ale řečnictví v rámci konference Restart kariéry 2015 se nedalo odmítnout.

Rozhovory tisk

Rozhovory TV

Rozhovory rádio

Z mých projektů

  • Porotce na mezinárodní výstavě PLMA (Private Label Manufacuter Association) pořádané v Amsterdamu (2015-2019)
  • Přednáška v rámci konference Restart kariéry (2015)
  • Přednášející host v rámci kurzu cestopisné žurnalistky Karlovy Univerzity (2014)
  • Přednášející host v rámci kurzu MBA notthinghamského programu BIBS jako příklad start-up podniku (2014)
  • Tvorba receptů do programu „Otylka“ se sníženou energetickou hodnotou (2013-2015)
  • Kurzy vaření nazývané dýchánky, pořádané v mé domácí kuchyni (2008-2013)
  • Hostování s vlastním menu ve vyhlášené jihomoravské kavárně Café Fara (2012)
  • Catering na přednášce biomimikry americké profesorky Janine Benyus v Břevnovském klášteře (2011)
  • Catering pro montessori školku Duhovka (2011)
  • Tvorba vlastního menu v rámci festivalu Jídlo z blízka pro restauraci La Bouchée (2010)
  • Cooking show v rámci mezinárodního knižního veletrhu London Book Fair (2009)

Spokojení klienti, pro které jsem tvořila recepty