V marockých horách při přejezdu z Quarzazate do Marakéše jsem ochutnala jedno z nejlepších tamních jídel. Vesnička malá, restaurace prázdná. Na střešní terase byly lavice vyložené polštáři s orientálními vzory.

Předkrm se sestával ze tří druhů salátů. Bramborový s koriandrem byl jeden z nich. Pokud bych měla vybrat jeden druh koření, který se mi při vzpomínce na Maroko vybaví bude to jednoznačně římský kmín. V salátech i na mase. Tento salát je jednoduchý, dobrý a jak dělaný pro horké letní dny. Oproti originálu přidávám koriandru víc, protože toho nikdy neuškodí.

 


Marocký bramborový salát s římským kmínem a koriandrem

Suroviny

pro 2 osoby
Příprava 30 min. + chlazení brambor

Postup

Brambory uvařte ve slupce asi 20 minut. Sceďte a nechte vychladnout.

Brambory (ve vedrech je můžete nechat přes noc i v lednici a podávat vychlazené) oloupejte a nakrájejte na plátky.

Římský kmín opražte na suché pánvi chvíli jen do zlatova (pozor ať nepřipálíte, zhořklo by). Opražený kmín nadrťte v hmoždíři. Můžete použít i koupený mletý římský kmín, ale ten zbytečně vyčichne, proto drtím až před použitím.

Koriandr nasekejte najemno.

Brambory v míse smíchejte s drceným římským pepřem, solí a koriandrem. Přidejte 3 lžíce oleje, zlehka promíchejte a podávejte.

Skvělé jako předkrm nebo příloha. Hodí se i na piknik nebo zahradní party.