Ve skříni mi v kuchyni už dlouho trůnil sáček se sticky rice, který jsem koupila v Sapě. Taky mi zbylo pár datlí. V lednici se povalovala půlka řepy a načnuté kokosové mléko. A to prostě volalo po kombinaci všeho zmíněného. Ráno bylo plné slunce a já si den rozzářila ještě teplou rýžovou kaší s nádhernou barvou a zajímavou chutí.

 


Lepivá rýže s řepou, datlemi a kardamomem

Suroviny

Počet porcí: 2
Příprava 30 min.

100 g sticky rice (drobnější rýže, vypadá jako rýže na sushi, k dostání u asijských obchodníků, ale můžete experimentovat i s jinou rýži)
75 g jemně strouhané syrové řepy
5 ks datlí
1 lžíce třtinového cukru
5 tobolek kardamomu
velká špetka soli
2 lžíce kokosového mléka

Postup

Do vody dejte strouhanou řepu, sůl a cukr. Přiveďte k varu a vhoďte rýži, v hmoždíři utlučená semínka z tobolek kardamomu a pokrájené vypeckované datle.

Povařte 25 minut na mírné teplotě. Pozor, ať se ke konci nepřichytí na dně, proto kontrolujte lehkým škrábnutím po dně vidličkou. Nemíchejte!

Tip: Podávejte teplé v misce a můžete ozdobit lžící kokosového mléka.