Už několik lidí bylo ohromeno, když jsem jim vyprávěla, jak se připravuje kuskus v Maroku. Není to pětiminutová záležitost po zalití horkou vodou. Je to několikanásobně delší, ale taky lepší!

Tady v Evropě je kuskus bleskovou přípravou, ale v Maroku vyžaduje čas. Ženy tu mají ruce zřejmě z azbestu, a tak zvládají promíchávám kuskus holýma rukama i horký. Nebojte se, nemusíte si brát ohnivzdorné rukavice, abyste to taky zvládli. Díky přípravě v páře a drolení hrudek kuskusu mezi dlaněmi získáte nadýchaný kuskus, kde nebudou dvě kuličky slepené. A teď si vzpomeňte na to, jak vypadá váš kuskus po pětiminutové přípravě. Plný hrudek.

Je 1000 a 1 způsob, jak kuskus ochutit, já mám ráda tyto chutě, vy můžete přidat rajčata, mátu nebo jiné koření.


Kuskus v páře s olivami a naloženým citronkem

Suroviny

pro 2 osoby
Příprava 45 min.

150 g kuskusu
100 g cukety
100 g mrkve
25 g světlých hrozinek
½ naloženého citronku v soli (prodávají arabské prodejny, např. Farah)
40 g oliv
1 lžička římského kmínu
panenský olivový olej
sůl
čerstvý koriandr

Postup

Kuskus v míse smíchejte s 50 ml vody. Promněte důkladně v prstech, aby byl kuskus rovnoměrně zvlhčený a dejte ho do jemného síta nad páru. Přikryté pařte 15 minut.

Kuskus přesypte do mísy, znovu přidejte 75 ml vody a 2 lžíce olivového oleje. Opatrně (protože je horký) ho promněte v prstech nebo mezi dlaněmi, aby se vše promíchalo. Přeneste do síta, přikryjte a znovu pařte 15 minut.

Přidejte 50 ml vody, proněte v prstech a znovu pařte 15 minut. Na posledních 5 minut přidejte na povrch kuskusu na kousky pokrájenou cuketu s mrkví a hrozinkami.

Naložený citron a koriandr nakrájejte najemno. Římský kmín nadrťte v hmoždíři.

Hotový kuskus přeneste do mísy. Nechte vychladnout a promíchejte s citronem, koriandrem a římským kmínem. Osolte podle chuti a přidejte olivy.