Když jsem tvořila Kuchařku z románu s vůní kávy a špetkou skořice, narazila jsem na webu na zajímavý recept. Hlásal, že je originál panamský, ale ať jsem se ptala, koho jsem v Panamě znala, všichni kroutili hlavou. Přesto jsem recept vyzkoušela a byl zajímavý a moc dobrý. Kamarádka si chrochtala při jídle blahem, že to má úžasně chlapský chutě a vůně. Škoda jen, že tolik marinády zbude. Tak možná s ní můžete dát druhé kolo…


Suroviny

Počet porcí: 4
Příprava 30 min. + marinování přes noc + pečení 1,5 hod.

1 menší kuře (ca 1,8 kg)
25 stroužků česneku (asi 2 celé paličky)
225 ml pomerančové šťávy (ze 2 pomerančů)
2,5 lžičky soli
100 ml balzamikového octa
2 lžíce mletého pepře
2 lžíce mletého nového koření
2 lžíce worchesterové omáčky
1 bobkový list

Postup

Stroužky česneku rozmixujte se 2 lžícemi pomerančové šťávy a solí na jemnou kaši.

Česnekovou kaši smíchejte s kořením, worchesterovou omáčkou, octem a pomerančovou šťávou.

Kuře naporcujte na čtvrtky, dejte do velké mísy, kam jste na dno dali bobkový list. Vše zalijte česnekovou marinádou. Uložte dobře utěsněné do lednice přes noc.

Kuře vytáhněte z marinády a vyskládejte na plech. Pečte při 180 stupních 1,5 hodiny a občas polévejte kuře vypečenou šťávou. Pokud kůže příliš ztmavne, přikryjte pekáč alobalem a dopečte.

Mezitím si připravte rýži, se kterou kuře podávejte a polijte výpekem.

Inspirace: časopis Saveur