Tento článek byl kdysi zveřejněn v časpise Marianne

Vaření není jen doménou mužských celebrit, které se na nás zubí ve svých škrobených mundůrech z nejednoho časopisu či televizní obrazovky. Dokazují to následující tři ženy, které se vařením proslavily jako neprofesionálky. Vaří jednoduše a bez komplikovaných technik. Někdo dokonce namítne, že umí vařit líp než některá z nich. Zazářily však proto, že dokázaly trochu vybočit a odlišit se od ostatních. Jedna začínala jako modelka, jiná jako novinářka, další pro změnu nedokončila ani středoškolské vzdělání. Žádné nespadla sláva do klína bez práce a všechny si určitou měrou užily i hořkost života. Dnes tyto královny kuchyní obdivují davy.

Nigella Lawson vtiskla vaření i jídlu jiskřivě návykový sexy náboj. Když krájí cibuli, jde jí to pomalu, nestačí jí pár mrštných tahů jako profesionálním kuchařům. Ale nevaříme tak my všichni normální smrtelníci, kteří považujeme nůž delší než 20 cm za smrtící nástroj? Šťávu a šmrnc dodává jejímu vaření nezastíraná až živočišná vášeň pro jídlo. Neskutečně ráda si jídlo vychutnává a neustále cítíte, že během celého vaření se vlastně těší, až jídlo konečně ochutná. Když míchá ingredience a slibně si vrní při představě výsledku, je prostě k sežrání. Ač není žádný zajíček s bezchybnou postavou, stala se Nigella pro mnohé sexy bohyní v kuchyni. Útlý pas, široké boky, plná ňadra, výrazný obličej lemovaný kaštanovými loknami dlouhých vlasů jsou na obrazovce k nepřehlédnutí. A Nigella to ví. Svým tvarům dává ráda vyniknout ve vypasovaných svetřících. Mnozí kritici jí proto předhazují, že spíš než její vaření sledují diváci ji samotnou. No ale nebylo už konečně na čase ukázat, že i žena v kuchyni může být sexy a nemusí to být těžkotonážní monstrum zabalené do beztvaré zástěry?

Nápad na psaní kuchařky prý dostala na jedné párty, kde hostitelka ronila slzy nad svým nepovedeným dezertem. Vaření přece nemá být traumatizující činností, nýbrž zábavou! Knížky s recepty má Nigella upovídané. Někdy až moc. Recept, kde se použijí tři ingredience, klidně rozepíše na celou stránku. Nebojí se různých národnostních vlivů v kuchyni, do svého repertoáru zařadí typickou anglickou pochoutku, stejně jako vietnamskou či italskou. Připravuje jednoduchá jídla, a pak časově náročné slavnostní chody. Labužnicky upeče celou husu, aby si jindy dopřála lehký rýžový salát s brusinkami či špenátovo-mátový salát. Její kuchařky se těší oblibě, protože dává tipy a přátelské rady víc než strohé příkazy jak co udělat.

Filozofií Nigelly je dosáhnout maximálního požitku s minimálním úsilím. Jako matka dvou dětí ctí pravidlo, že v kuchyni nestráví víc času než je nutné. Nigella zrovna nehlásá zdravou stravu, klidně použije při vaření sádlo či polotovar, ale fastfoodová propaganda to rozhodně není. Zájem o jídlo u ní vzbudilo až zjištění, že to může být i zdrojem zábavy. Na otázku, co je pro ni při vaření a vymýšlení receptů inspirací, odvětí po svém: „nenažranost!“.

Požitkářská Nigella Lawson strhla davy tím, že ukázala, jak jednoduché je vařit. „Když to dokážu já, dokážou to i ostatní“, říkává ráda. Je příjemné se na ni dívat jak vaří, olizuje vařečky a po natočení klipu se vrhá na jídlo a nefalšovaně si ho užívá.

Nigella Lawson (48 let) pochází z Anglie z dobře situované židovské rodiny, její osobní život však idilický rozhodně nebyl. Na rakovinu ji postupně umřela matka, sestra i manžel. Po studiu moderních jazyků začínala jako kritik knih a restaurací a později se stala novinářkou na volné noze. Před deseti lety napsala svou první kuchařku How to Eat (Jak jíst), která se stala bestsellerem. O dva roky pokračovala knihou How to Be a Domestic Gooddess (Jak se stát domácí bohyní), se kterou vyhrála ocenění autorka roku. Prudký vzestup popularity nastal v roce 2000, když televize odvysílala její kuchařský pořad Nigela Bites. Ten byl natočen přímo v její kuchyni a působil oproti sterilním studiovým vysíláním jako svěží vítr. S Nigellou jste mohli nakouknout i do její spíže, kde lovila ve svých „pokladech“. Své jméno propůjčila i řadě kuchyňských potřeb a nádobí. 

 

Martha Stewart je bezednou studnicí nápadů a dokáže přeměnit šedivou starost o domácnost v kreativní umění. Kuchyně a vaření je jen jedna z jejích parket. Chrlí rady nejen co dát do hrnců a čím nakrmit rodinu, ale i co zasadit na zahrádku, jak uspořádat párty, jak vyzdobit dům a taky jak ho udržovat v bezúhonném stavu. Je oslavována jako „královna domova“. Není divu, že byla v roce 2001 vyhlášena třetí nejvlivnější ženou v USA.

Pohledné energické dámě se smyslem pro humor byste tipovali minimálně o deset let méně. Je stále velice aktivní a majetek její společnosti se odhaduje na 638 milionů dolarů. O domácnost ráda pečuje s jednoduchou elegancí. Klade důraz nejen na přípravu jídla, ale i na jeho servírování. Je mistryní dekorací. Na fotkách jejích receptů jsou jídla domyšlená do detailů a především si vyhraje i s aranžmá okolí na stole, které vypadá ležérně a zároveň skvostně. Její recepty jsou spíše moderním pojetím klasiky, než nápadité výstřelky. Dnes je už docela těžké rozpoznat, zda je recept její vlastní či jejího týmu. Více než kombinací surovin překvapuje svými nápady a radami. Tak třeba jak zajistit, aby pečivo v košíku kolujícím kolem stolu bylo stále teplé (stačí vložit na dno rozehřátou hliněnou dlaždičku), jak se zbavit nepříjemného pachu z vaření (stačí povařit plátky citronu s hřebíčkem), jak dekorovat stoly (mísou citronů s kopretinami) či jak překvapit a osvěžit hosty na letní párty (podávat zmrazené trsy hroznů nebo podávat aperitiv ve vyhloubených kusech okurky).

V roce 2003 byla obviněná z investičního přestupku a odsouzena k pěti měsícům vězení a k zaplacení nemalé pokuty. I přesto, že stále tvrdila svou nevinu. Po návratu úspěšně pokračovala v podnikání a slavila comeback. Vrátila se ke svému časopisu i k televizní show.

Napsala několik kuchařek, mimochodem speciá na cookies, tedy na křupavé sušenky, nebo na svatební dorty. Ve svých knihách radí i jak zvládnou jakoukoli oslavu či párty a dokonce si můžete přečíst celou knížku o úklidu domácnosti. To kdyby někdo spadl z Marsu a nevěděl, že je třeba vysávat, utírat prach a leštit okna. Když myslím na čtenářky publikací Marthy Stewart, nemůžu se ubránit představě deroucí se mi na mysl. Vidím davy Stepfordských paniček v upravené róbě a v napulírovaných domech. Pro mě trochu nudná představa…

Jedno je však jisté, Martha Stewart je především úspěšnou podnikatelkou, dokáže skvěle vystihnout potřeby a využít příležitost. Ženám ukazuje, jak zazářit a být kreativní, byť mají na krku domácnost.

Martha Stewart (67 let). Narodila se v  USA a vyrůstala s přísnou výchovou v polské rodině. Maminka ji od mala učila vařit, tatínek zase zahradničit. Na studia si přivydělávala jako modelka tak úspěšně, že se touto prací živila i po vystudování historie a architektury. Pracovala i jako burzovní makléřka, a pak rozjela ve sklepní kuchyni svého domu catering. Na jedné párty, kterou zásobovala svými delikatesami, si jejího talentu všiml šéf významného nakladatelství. Dostala návrh, aby vydala knížku receptů se svými recepty pro různé párty. Tak vznikla v roce 1982 její první kuchařka Entertaining (Pro zábavu) a stala se bestsellerem. Martha brzo produkovala videa, CD s hudbou k večeři a spoustu dalších knih o jídle, zahradničení, dekoracích a bydlení. Účinkování v televizních pořadech jí zajistilo všeobecnou známost. Vydává svůj vlastní časopis Martha Stewart Living a stejný název nesl i její vlastní TV pořad. Své jméno propůjčila mnoha výrobkům od nádobí, povlečení, přes zahradní nábytek až k barvám na stěny. 

 

Sarah Wiener je kulinární dobrodruh bez maturity a působí trochu jako neřízená střela. Nejčastěji je k vidění v džínách a tričku a svým oblečením občas provokuje. Je rázná a s ničím se moc nemaže. Však se taky díky těmto svým vlastnostem proslavila. To když ji německá televize obsadila v roce 2004 do několikadílného dokumentu, kde zaujala svou rolí přísné hospodyně. Kdysi chtěla být herečkou, ve filmovém prostředí dlouho pracovala, a tak se to zkrátka seběhlo. Jako host pak vystupovala v mnoha TV show a v roce 2007 přišla se svým vlastním programem o vaření „Kulinární dobrodružství Sarah Wiener“. Ten vznikal ve Francii, kde se u několika restauratérů či cukrářů učila místním specialitám, které pak sama vařila. Po úspěšném odvysílání natočila pokračování a v dalším projektu se vydala zmapovat vaření a zvyklosti v Marakéši. Napsala šest kuchařských knih, přičemž první ji vyšla v roce 2004 a měla jednoduchý název Kochen mit Sarah Wiener (Vaření se Sarah Wiener). Loni založila nadaci, která zajišťuje dětem různé exkurze a přednášky, aby získaly lepší povědomí o zdravé výživě.

Ráda se učí a zkouší nové věci. Chuť je pro ni velmi důležitá, takže jí je celkem jedno, jestli jsou potřebné suroviny moderní nebo zastaralé, levné či luxusní. Je důkladná a recepty jsou někdy víc pracné. Zásadně odmítá produkty chemicky upravené, s umělým aroma a barvivy. „Jím všude, ve všech zemích zkouším vařit neznámá jídla, která mi chutnala. Často měním jídlo tak dlouho, dokud ho nepovažuji za perfektní. Často připravuji jedno jídlo se stále různými základními ingrediencemi, nebo objevím neznámou surovinu na trhu, kterou vyzkouším v mém oblíbeném receptu. „

Její filozofií je použití prvotřídních surovin a nové kombinace chutí. Ráda kombinuje tradici i intuici. Díky svému cestování a poznávání různých kuchyní v mládí, jsou její recepty plné nevšedních chutí. No představte si třeba špízy z tuňáka a jablek, rukolovou polévku, husí pečínku s kaštanovo-kumquatovou nádivkou, fenyklový quiche či kopřivové rizotto. Nepostradatelné jsou pro ni bylinky a koření. Ve svých restauracích často spojuje rakouskou tradiční kuchyni s moderními trendy. Podporuje použití domácích a sezónních produktů, zajímá se o původ surovin, upřednostňuje bioprodukty a angažuje se ve fondu pro chov zvířat.

Sarah vaří vášnivě ráda. Není divu, že k jejím divákům patří paradoxně i ti, co nevaří vůbec, nebo ti, co škudlí na kvalitních potravinách. Ženy stojí v řadách na její autogram a od mužů dostává nabídky k sňatku.

Sarah Wiener (46 let) vyrůstala ve Vídni a neposedná byla už od mala. Ve školní jídelně klidně vyhodila knedlíky z okna a v šestnácti letech přerušila školu (kterou už nikdy nedokončila), aby procestovala Evropu. Vydělávala, jak se dalo. Ve Francii pásla ovce, ve Španělsku trhala pomeranče. V Římě spala pod mostem a z hladu kradla v obchodě. Ve 24 letech se usadila se svým synem v Berlíně, kde žila ze sociálních dávek. Později začala pracovat v restauraci svého otce. Od škrábání brambor se propracovala k pečení koláčů a vaření. Při jedné večeři s 19 chody, kterou připravovala, ji oslovila známá herečka a nabídla Sarah zajištění cateringu při natáčení jejího filmu. Sarah začínala ve filmovém cateringu doslova bojovně a na úvěr pořídila vyřazený armádní jídelní vůz. Časem se v branži stala známou a brzy vařila doma i v zahraničí pro známé hvězdy. V roce 1999 otevřela v Berlíně svou první restauraci Speisezimmer (Spíž). Postupně následovaly další dvě – Hamburger Bahnhof a bistro v Akademii umění. Její firma má dnes přes 100 zaměstnanců.