Po návratu z Maroka jsem přemýšlela jakou polívku uvařit. Všude bylo plno mladé mrkve, doma mi už dlouho stála plechovka s kokosovým mlékem, tak bylo jasno. Tentokrát jsem ale nesáhla po zázvoru ani skořici, ale po šafránu. Ten jsem si přivezla z cest a těšila jsem se, jak ho vyzkouším.

Šafránové pestíky je dobré předem namočit ve studené vodě, kde pouští žlutou barvu. Je to krásná podívaná. Limetkové listy a kokosové mléko v Maroku nefrčí, takže to byl takový fusion styl.

Servírování v marocké misce jsem si nakonec neodpustila.


Jemný mrkvový krém se šafránem, limetkovými listy a kokosovým mlékem

Suroviny

pro 4 osoby
Příprava 35 min.

700 g oloupané mrkve
700 ml jemného zeleninového vývaru
400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
2 lžíce kokosového oleje
2 šalotky
4 špetky šafrány
3 velké limetkové listy
sůl

Postup

Šafrán dejte do malé misky se studenou vodou a nechte odstát, aby pustil žlutou barvu.

Nasekejte šalotku a osmažte na kokosovém oleji. Přidejte nakrájenou mrkev. Zalijte vývarem s kokosovým mlékem.

Ochuťte solí. Přidejte limetkové listy a šafrán s vodou, ve které se máčel.

Vařte na mírné teplotě 25 minut.

Vyndejte limetkové listy a rozmixujte dohladka.