Když jsem kupovala den před Štědrým dnem jehněčí maso v prodejně Farah, zavedla jsem řeč s obsluhující marockou ženou. Zajímalo mě, co bude vařit. Určitě nějakou zajímavou marockou specialitu. A nestačila jsem se divit, když se usmála: „No přece kapra se salátem! Však jsme v Česku.“ Taky jsem se usmála a pomyslela na to, že zatímco marocká žena bude smažit kapra, já se vydám na orientální dobrodružství.

Yotam Ottolenghi, zakladatel bistra Ottolenghi v Londýně, má zajímavou profesní historii a ještě zajímavější recepty. Izraelský rodák vystudoval žurnalistiku, aby zjistil, že chutě ho lákají víc. Z jeho bistrech jsem byla při návštěvě Londýna vedle. Sortimentem i designem. Jednou jsem kápla na článek, kde hlásal, že ve správném humusu nesmí být řecký jogurt (který jsem já přidávala) a že se musí šlehat s ledově ledovou vodou. V jeho kuchařce Jerusalem je recept na jehněčí s omáčkou a domácím humusem. Tak inspirace by byla a jdeme na to!

IMG_4860


Jehněčí na skořici a humusu s citronovo-česnekovou omáčkou

Suroviny

Počet porcí: 2
Příprava 1 hod. + marinování

Postup

Cizrnu zalijte dostatečným množstvím vody a nechte máčet přes noc.

Slijte z cizrny vodu a dejte ji do rozpáleného hrnce. Přidejte lžičku sody a 2-3 minuty opékejte na silném plameni. Zalijte 750 ml vody a přiveďte k varu. Seberte pěnu a odkryté vařte asi 45 minut. Kuličky cizrny musí být v závěru měkké tak, že se dají rozmáčknout mezi prsty, ale zase ne na kaši.

Maso pokrájejte na malé kousky a smíchejte se vším kořením. Nechte marinovat aspoň 30 minut nebo přes noc.

Sceďte a horkou cizrnu rozmixujte na pyré. Nejlépe v robotu, s tyčákem to jde taky, ale v robotu se vytvoří větší nadýchanost.

Přidejte česnek, citronovou šťávu, tahini a znovu promixujte. Na závěr přilévejte za chodu motoru čůrkem ledovou vodu a osolte. Šlehejte dalších pět minut.

Ottolenghi radí před podáváním 30 minut nechat odstát.

Rozkrojte granátové jablko a vydlabejte 4 lžíce jadérek. Nesmí tam být žádná bílá hořká blána.

Maso opečte na přepuštěném másle. Jen pár minut.

Smíchejte nasekané stroužky česneku s chilli a citronovou šťávou.

Na talíře nebo do misek rozdělte humus, přidejte opečené maso, pokapejte česnekovo-citronovou omáčkou a posypte nasekanými bylinkami. Na závěr ozdobte granátovými jadýrky.

Myslím, že tímto jídlem můžete hostit hodně náročné hosty.

Inspirace: recept Yotama Ottolenghiho