Přiznávám, o květové špičce jsem toho, než jsem v řeznictví začala pracovat neslyšela. Steaky z libového masa s lehkým tukovým mramorováním a silnou tukovou vrstvou po straně si tu vychutnával nejeden zákazník.

Recept mi vyšel v časopise Food 4/2016, decor styling dělala Markéta Pavlovičová, neboť své nádobí mám v období cest zbalené. 


Grilovaná květová špička se špenátovo-ředkvičkovým salátem

Suroviny

Pro 4 osoby
Příprava Příprava 25 min.

1 kg květové špičky nakrájené na silné plátky (ca 1,5 cm)
2 silné plátky másla
sůl
pepř
salát:
400 g listového špenátu
1,5 svazku ředkviček
1 větší kedlubna
2 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce olivového oleje
1 lžička medu

Postup

Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, kedlubnu na tenké proužky velikosti sirek. Vše smíchejte s listovým špenátem.

Dresink připravte rozšleháním limetkové šťávy s medem a olejem.

Maso položte na rozpálenou pánev tukovou vrstvou dolů a opečte asi 1 minutu. Pomocí kleští maso otočte na stranu a ogrilujte ve vypečeném tuku po každé straně 2 minuty.

Maso vložte na plechu do trouby vyhřáté na 100 stupňů na 5 minut.

Mezitím promíchejte salát s dresinkem a rozdělte na talíře.

Do výpeku v pánvi dejte plátky másla a nechte rozpustit.

Maso rozdělte na talíře a polijte šťávou a rozpuštěným máslem. Posolte a popepřete.