Granola mi dodávala síly každé ráno na mé první velké bláznivé cestě s mou sestrou. S jízdenkou interrail, touhou objevovat svět po otevření hranic a s krosnami naplněnými trvanlivým jídlem jsme vyrazily do světa. Granola byla jednou z těch lepších pochutin. Trvanlivý plátkový semínkový chleba, který se rozdrobil a musely jsme ho jíst potupně lžící patřil naopak k protipólu. V té době bylo naší prioritou poznání a jídlo šlo stranou (což od té doby vyvažuju).

Na trhu je spousta výrobků, ale proč si neudělat tu svou granolu, která se vám přesně trefí do noty ve sladkosti i v použitých surovinách? Je to hodně jednoduché a výsledkem můžete oblažovat svou polovičku při snídani nebo ji vzít na cesty pro doplnění energie. A za tuto se fakt nebudete muset stydět ani před náročnými gurmány.


Granola s kokosovým olejem a sušenými malinami

Suroviny

ca 700 g.
Příprava 30 minut

Postup

Smíchejte vločky, mandle, ořechy, sezam, slunečnicová a dýňová semínka. Přidejte špetku soli, kokosový olej a mírně rozehřátý zlatý sirup (dávám ho do teplé vodní lázně v plechovce). Vše smíchejte a rozložte na plech vyložený pečicím papírem.

Vložte do rozehřáté trouby na 170 °C. Pečte 25 minut. Připravte v závěru na velmi příjemnou vůni, která se bude linout z trouby.

Nechte vychladnout. Pak rozlámejte na hrudky a smíchejte se sušeným ovocem. Mám ráda, když jemná sladkost granoly kontrastuje s ovocem s kyselými tóny, proto se hodí sušené maliny, višně nebo brusinky. A udělají i hezký kontrast barevný.

Granolu si můžete vychutnat k snídani či na svačinu jen tak nebo s bílým jogurtem.