Když jsem se připravovala na cesty do Maroka, studovala jsem zejména místní kuchyni. Že mají skvostné kombinace vyšperkované zajímavými chutěmi, je známo a když jsem narazila na salát s vodou z pomerančových květů, musela jsem vyrazit okamžitě pro fenykl.

Salát je jednoduchý, osvěžující a netřeba se bát exotické vody z pomerančových květů. Vůbec v salátu nerazí, ale krásně ho ovoní. Mně chuť připomněla, jako bych použila hodně aromatický kaštanový med. Medem jsem nahradila cukr, přičemž salát není sladký, jen se vyváží kyselost pomerančů. Taky jsem pozměnila trochu přípravu, která hlásala, že salát je třeba nechat aspoň půlhodiny odstát a že nejlepší je další den. Nikoli, podle mě je salát nejlepší čerstvý, tedy nezvadlý a křupavý. Neodolala jsem a na závěr jsem si salát posypala drcenými pistáciemi. Když klenot, tak s leskem!


Fenyklovo-ředkvičkový salát s pomerančem a vodou z pomerančových květů

Suroviny

pro 2 osoby
Příprava 15 minut

1 bulva fenyklu
2 pomeranče
1 svazek ředkviček
1 lžička vody z pomerančových květů (k dostání prodejnách s arabským sortimentem, např. Farah nebo Chez Amis v Praze)
1 lžička medu
pár oloupaných pistáciových oříšků na ozdbou

Postup

Ředkvičky stejně jako bulvu fenyklu nakrájejte na co nejtenčí plátky. Používám k tomu speciální struhátko tzv. mandolínu, tedy struhadlo s velmi tenkým břitem, akorát s tím velký pozor na prsty!

Pomeranče okrájejte až na dužinu (bez bílých blan) a vykrájejte z blan dílky pomeranče.

Smíchejte v misce vodu z pomerančových květů s medem a vše vmíchejte do salátu.

Můžete podávat ozdobené drecenými pistáciovými oříšky.