Když mi kolegyně Markéta v řeznictví Naše maso vyprávěla, že peče sádlovou bábovku a morek přidává do jablečno-tvarohového koláče polkla jsem. Musela jsem to hned zkusit. Po svém.

Nebojte se morek v drobence ucítíte. Do kynutých buchet se taky dává sádlo a chutná to skvěle. Mimochodem v řeznictví se podává večeře, jejíž součástí jsou pečené morkové kosti, ochutnala jsem a tleskám.

Mou reportáž z mé měsíční praxe v řeznictví si můžete přečíst a prohlédnout tady.

Recept mi vyšel v časopise Food 4/2016, decor styling dělala Markéta Pavlovičová, neboť své nádobí mám v období cest zbalené. 

DSC_4752


Crumble s jablky, mrkví a morkovou drobenkou

Suroviny

Pro 4-5 osob
Příprava Příprava 20 min. + pečení 30 min.

3 větší sladkokyselá červená jablka (700 g)
3 mrkve (250 g)
1 lžíce citronové šťávy
kůra z ½ citronu (pokud možno bio kvality)
2 tobolky kardamomu
1 lžička cukru
drobenka:
80 g polohrubé mouky
80 g krupicového cukru
80-100 g morku vydlabaného z morkových kostí
25 g plátkových mandlí

Postup

Mrkev nakrájejte na šikmé plátky silné asi 0,5 cm, vhoďte do vroucí vody a povařte 5 minut. Sceďte.

Jablka nakrájejte na kousky větší než mrkev. Promíchejte s citronovou šťávou a jemně strouhanou citronovou kůrou.

Tobolky kardamomu roztlučte, vyjměte zelenou slupku, kterou vyhoďte a semínka roztlučte v hmoždíři se lžičkou cukru dohladka. Smíchejte s mrkví.

Jablka smíchejte s mrkví. Směs nasypte do máslem vymazané zapékací formy s průměrem 28 cm.

Mouku, cukr a morek propracujte v míse do drobenky. Přidejte plátkové mandle a drobenkou posypte jablka s mrkví.

Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte teplé.

Tip: Morkové kosti nechejte asi hodinu při pokojové teplotě a pak z nich morek vykrojte lžičkou. Pokud v něm uvidíte vlákna, odstraňte je.