Samozřejmě, že když kápnu na nějaký nový postup nebo vylepšení, musím to zkusit. Stejně tak to bylo, když jsem objevila článek o tom, že známý anglický kuchař Heston Blumenthal tvrdí, že nejlepší postup na přípravu vejce naměkko je ten, že se vajíčko vůbec nevaří. Trik je v tom, že se jen přivede ve vodě k varu a ponechá se v ní bez nadzvednutí pokličky 6 minut. Takže tento recept budete dělat se stopkama v ruce. Je vám to jasný?


Čočkový salát se spešl vejcem naměkko

Suroviny

Počer porcí: 1
Příprava 25 min.

50 g červené neloupané čočky
125 ml vody
1 lžička jablečného octa
1 lžička olivového oleje
1 vejce
velká špetka sušeného drceného chilli
1 lžíce sekané čerstvé petrželky
1 lžíce sekané jarní cibulky
sůl

Postup

125 ml vody s půl lžičkou soli a lžičkou octa přiveďte k varu, vsypte čočku a na mírné teplotě vařte 12 minut. Sceďte a můžete nechat vychladnout.

Heston Blumenthal radí vařit vajíčka takto:

Vejce dejte do malého kastrolku zalijte vodou jen tak, aby bylo přesně ponořené, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Odstavte (pokličku nesundávejte) a ponechte takto 6 minut. Vejce vyjměte a ochlaďte ve studené vodě. Takto bude vajíčko uvnitř krásně tekuté, leč při loupání se budete asi vztekat, jak bude měkké, takže nechávám na vás, jestli si připravíte podle vámi zaběhlého rituálu a tuto vychytávku si necháte na vydlabání lžičkou při snídani.

Čočku smíchejte se sekanou petrželkou, jarní cibulkou, chilli a lžičkou olivového oleje. Podle chuti dosolte nebo okyselte octem. Dejte do hlubšího talířku nebo misky.

Opatrně oloupejte vejce, položte do salátu a nařízněte, aby se vylil žloutek a vytvořil zajímavou zálivku na salát.