Pekla jsem už chleba, rohlíky, pletýnky… Takže? Je čas vyzkoušet žemličky! Na jejich přípravu musíte opravdu myslet den předem, protože je třeba dvojí kynutí, ale věřte, že to stojí za to. Věřte mi, že toto je jiná liga než „kaiserky“ zprzněné pekárenskými řetězci v supermarketech. Taky rychle zapomeňte na tescomácká šidítka v podobě tvořítka, kterým vyrazíte do těsta tvar hvězdičky. V tom kouzlo domácího pečení fakt není.

Kaisersemmeln, tedy císařské žemle, neodmyslitelně patří k vídeňské snídani. A vůbec v celém Rakousku si na ně potrpí. Ach, ty nezapomenutelné ještě vlažné křupavé žemličky při bohaté snídani před vyražením na lyže…

Od 13. století původně jen pro bohaté a ke slavnostním příležitostem, neboť pro chudinu byl černý chleba. Vídeňská císařská žemle byla luxusem, neboť byla náročná na přípravu. Charakteristická je pro ni typická hvězdička, která na horní straně vzniká paterým překládáním těsta. Netřeba se toho bát. Že nebude každá vzorově vytvarovaná? Však o tom tví přece ruční práce! Až je budete péct podruhé, půjde to mnohem líp!

Vytáhnout takhle o víkendu z trouby křupavé nadýchané žemličky, které si můžete vychutnat k snídani, je prostě rajské. Já jsem je podávala s máslem a rebarborovou marmeládou připravenou pár dní předem.


Císařské žemličky

Suroviny

10 kusů
Příprava 30 min. + kynutí přes noc + další kynutí

Postup

Večer před pečením zadělejte na kvásek. Smíchejte mouku, vodu a rozdrobené kvasnice. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechte odstát přes noc při pokojové teplotě.

Druhý den ráno připravte druhou dávku těsta. Ve zvláštní míse smíchejte vodu s rozdrobenými kvasnicemi. Přidejte mouku, sůl a kvásek z předchozího dne, který krásně naběhl. Vše promíchejte a hněťte 10 minut. Na to můžete použít i robot. Těsto by mělo být hladké a nelepivé. Opět nechte v míse přikryté vlhkou utěrkou a nechte kynout 2 hodiny při pokojové teplotě.

Těsto vyklopte na vál a rozdělte na 10 kousků. Každý by měl vážit zhruba 80 g. Každý kousek těsta zformujte do kuličky. Plochu můžete velmi jemně posypat moukou. V dostatečném rozestupu nechte kynout 10 minut přikryté utěrkou.

Kuličku těsta zploštěte do placky. Snažte se vytvarovat ji do ca 12 cm v průměru a o stejné tloušťce.

  1. položte levý palec na těsto jako hodinovou ručičku (viz foto). Palec tu budete držet po celou dobu přípravy žemle
  2. těsto přes palec přeložte (viz foto)
  3. hranou ruky nebo jen malíčkem udělejte do těsta rýhu (viz foto)
  4. těsto pomocí pravé ruky přehněte přes rýhu do středu (viz foto)
  5. bod 3 a 4 opakujte, celkem musí být záhybů pět
  6. při posledním kroku zbylé těsto vsuňte do otvoru po palci (viz foto). Ano, toto je chvíle, kdy teprve můžete palec vyndat.
  7. těsto v těchto místech sepněte mezi palcem a ukazováčkem

Videonávod pro skládání těsta je dobrý tady (i pokud nerozumíte německy, uvidíte, co máte dělat)

Hvězdičkou dolů rozložte bulky na pracovní jemně pomoučenou plochu a zakryté utěrkou nechte kynout 10 minut.

Vykynuté žemle klaďte na plech hvězdičkou nahoru. Postříkejte rozprašovačem s vodou (nebo jemně pocákejte namočenými prsty) – v této fázi můžete posypat mákem – a vložte do trouby rozehřáté na 230 °C. Je dobré dát do trouby hrnec s vodou. Pečte dozlatova asi 15 minut.

Inspirace: časopis Servus