Podle množících se fotek na veřejných sítích odhaduju, že letos na každou domácnost připadne minimálně 5 litrů bezové šťávy či sirupu.

A co to zkusit jinak?

Přiznávám, chtělo to shodu okolností. Cestu autobusem, kdy jsem pozorovala keře obsypané bezovými květy, letní vedro a návštěvu ohlášenou na zítra.

Letos tedy bezové květy nenechám týden macerovat, aby hezky zkvasily, chce to nějakou rychlovku. A tak jsem květy jen šetrně ponořila do horké vody svařené s cejlonskou skořicí. Jen pár lžic cukru a citrónu, aby to mělo šmrnc. Odstát, scedit a hotovo!

Jednoduché. Dobré. Osvěžující.IMG_9569


Bezovo-skořicová citronáda

Suroviny

1,5 litru
Příprava 10 min. + marinování přes noc

Postup

Do kastrolu s vodou dejte rozlámanou skořici, cukr a přiveďte k varu.

Odstavte a vhoďte bezové květy. Nechte vychladnout a poté nechte přikryté odstát přes noc nebo po dobu 12 hodin.

Vše sceďte a smíchejte s citrónovou šťávou. Vychlaďte.