Podle množících se fotek na veřejných sítích odhaduju, že letos na každou domácnost připadne minimálně 5 litrů bezové šťávy či sirupu.
A co to zkusit jinak?
Přiznávám, chtělo to shodu okolností. Cestu autobusem, kdy jsem pozorovala keře obsypané bezovými květy, letní vedro a návštěvu ohlášenou na zítra.
Letos tedy bezové květy nenechám týden macerovat, aby hezky zkvasily, chce to nějakou rychlovku. A tak jsem květy jen šetrně ponořila do horké vody svařené s cejlonskou skořicí. Jen pár lžic cukru a citrónu, aby to mělo šmrnc. Odstát, scedit a hotovo!
Jednoduché. Dobré. Osvěžující.
Bezovo-skořicová citronáda
Suroviny
1,5 litru
Příprava 10 min. + marinování přes noc
1,8 litrů vody
5 bězových květenství
5 cm dlouhá tyčinka skořice (nejlépe cejlonské)
4 lžíce cukru
4 lžíce citronové šťávy
Postup
Do kastrolu s vodou dejte rozlámanou skořici, cukr a přiveďte k varu.
Odstavte a vhoďte bezové květy. Nechte vychladnout a poté nechte přikryté odstát přes noc nebo po dobu 12 hodin.
Vše sceďte a smíchejte s citrónovou šťávou. Vychlaďte.
Napsat komentář